IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важното, което трябва да знаете за серумите за лице

7 януари 2014 12 45

Да си припомним какво представлява козметичният продукт, който се превърна в любимец на всяка жена

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако са ви посъветвали да прибавите серум към ежедневната си грижа за кожата, но не разбирате какво точно е предназначението му, ще ви запознаем с най-важното за този любим на повечето дами козметичен продукт. Защо, кога и как да го ползвате са въпроси, които не винаги получават ясен отговор.

Първото нещо, което може би сте чували за серумите е, че те са подходящи за жените над 30-годишна възраст. Но както през последните години се заговори усилено, че околоочната грижа трябва да започне да се прилага доста по-рано от 25 години, така и серумът е продукт, чиято необходимост от ползване се диктува преди всичко от индивидуалните проблеми и особености на кожата.

Ето защо, ако имате специфични нужди и сте под 30 години, добре е да се консултирате с дерматолог, който нищо чудно и да ви препоръча да прибавите към грижата за лице и серум, който е съобразен с конкретния проблем на вашата кожа.

Какво е серумът?

Това е средство с максимална концентрация на активните съставки за решение на определен проблем: борба с бръчките, пигментни петна, обезводняване... Серумът се използва в допълнение към дневния или нощния крем и сам по себе си е най-силното средство за грижа за кожата в домашни условия. Има серуми, които могат да се ползват самостоятелно като крем за лице, но за предпочитане е това да става нощем.

В какво е главната разлика между серума и крема?

 Серумът е много лека текстура на концентрирани активни вещества. Кремът има по-плътна текстура, тъй като той има за цел да реши няколко задачи наведнъж – овлажнява, подхранва и защитава.

Защо е необходима употребата и на серум?

Ако сте от щастливите притежателки на идеална кожа на лицето и очите – не ви е необходим. Но ако ви тревожат първи бръчки, сив тен на лицето, сухота или дразнене, по-добре се ориентирайте към серум, подходящ за проблемите на вашата кожа.

За да я запазите по-млада за дълго, ще ви помогнат серуми с антиоксиданти – те минимизират негативното въздействие на околната среда. При първите бръчки трябва да търсите серум на базата на гликолова и хиалуронова киселина или с витамин А и го използвайте най-малко три пъти в седмицата, за да регенерира и подхранва кожата, да ускорява обновяването на клетките и да стимулира производството на колаген в кожата.

За изсветляването на кожата помага серум с витамин B3, а за повдигането ѝ – с липопептиди.

Наистина ли серумът е по-добре да се използва през нощта?

Почти всички подобни козметични средства могат да се използват и сутрин, и вечер, но кожата реагира по различен начин на активните вещества в различното време на денонощието. Наситените с витамини серуми помагат за стимулирането на обновяването на клетките по време на сън. През деня за кожата е необходима UV защита, защита от токсини и обезводняване, затова хидратиращите и освежаващи серуми с антиоксиданти е добре да се нанасят сутрин.

Как се ползва серумът?

Достатъчни са няколко капки, които да нанесете върху добре почистената кожа на лицето и деколтето, непосредствено преди да нанесете крема: благодарение на леката текстура активните компоненти проникват бързо в кожата. Ползването на серум за лице може да бъде постоянно или на отделни курсове два или четири пъти в годината.

Регенериращ серум против бръчки Matriciane (Bioderma, 66 лв.), серум за стягане на кожата и коригиране на бръчките Isodense (Uriage, 64 лв.), възстановяващ нощен концентрат за лице Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II (Estee Lauder, 155 лв.), коректор за тъмни петна по лицето DreamTone (Lancome, 174 лв.), серум за свиване на порите и намаляване на фините линии Ecollagen (3D+) (Oriflame, 39.90 лв.)

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

2-007566 ( преди 5 години )
Много полезна информация. Благодаря!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Попреминала кака ( преди 9 години )
Ето вижте какви серуми с Хиалуроновата киселина се купуват най-много на във световен мащаб . Линквам ви един от най-големите сайтове за козметика и добавки и съм сортирала продуктите по "Най-продавани" Аз лично, ползвам най-продавания :P Цената е един път и наистина много добре ми се отразява.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар