IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не прекалявайте с ексфолирането

17 януари 2014 12 00

Запознайте се с препоръките на експертите кога и колко често да ексфолираме кожата на лицето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато става дума за почистване на мъртвите клетки от кожата ни, всички сме единодушни за това. Ексфолирането ни кара да се чувстваме страхотно – но винаги ли е добра идея?

Според Шон Патрик Харингтън, експерт по грижата за кожата и главен изпълнителен директор на Института за грижа за кожата, отговорът на този въпрос е категорично НЕ.

Много лесно може да се прекали с ексфолирането и независимо колко силно и колко често го правите, това може да доведе до дразнене и повишаване на чувствителността на кожата.

Ключът е кожата да се гали и да се отнасяме нежно с нея, а не да я лекуваме с абразивни частици“ – споделя експертът.

Ерик Швайгер, дерматолог и основател на клиника за лечение на акне е на мнение, че натуралната или ръчна ексфолиация, която се случва всеки път, когато измиваме лицето си е също дразнене, което трябва да имаме предвид, заедно с триенето на кожата с кърпата.

Така че, ако кожата ви е суха или с възпаления, не е добре да прилагате допълнително ексфолиране. Друга причина за намаляване на ексфолирането? Ако използвате козметични продукти със салицилова киселина, гликолова киселина или ретинол, тогава няма нужда да товарите кожата със специални ексфолиращи продукти, тъй като тези съставки вече спомагат за ускоряване на обмяната на клетките и изхвърлянето на горния слой на кожата.

Според Шон Харингтън, целта на ексфолирането е да се премахнат някои кератиново натоварени клетки от повърхността на кожата, но не всички. В действителност, това са точно тези клетки, които имат защитна функция и предпазват кожата ни от агресията на околната среда, така че не е добре да се освобождаваме от всички, а само от излишните.

Ето защо се препоръчва ексфолирането да се прави само три пъти седмично и по изключение четири пъти за период от седем дни.

Двамата експерти са единодушни в това, че веднага след ексфолирането е необходимо качествено овлажняване на кожата с подходящ продукт за грижа. Така кожата ще бъде гладка дори през зимата.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари