IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест вредни за кожата навика

10 април 2014 09 50

Спрете да докосвате лицето си безпричинно и вижте какво още вреди на кожата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато става дума за грижа за кожата на лицето ни, често разчитаме на професионалистите да ни кажат какво е добре за нея. Но в огромното море от информация, невинаги техните съвети имат ефекта, който ни е нужен. Дори често се оказва, че след време те самите се отказват от това, което преди са препоръчвали на клиентите си.

Вече знаем за съвети като „почиствайте лицето си вечер“, „нанасяйте SPF задължително“, „ексфолирайте“. Въпреки това, след години някои професионалисти откриват, че има някои навици, които вредят на състоянието на кожата. Изглеждат незначителни на пръв поглед, но са категорично вредни. Ето кои са те.

1. Издърпването на кожата в зоната около очите.

Тази част на кожата на лицето е изключително деликатна и нежна. Всяко опъване, за да нанесете очна линия или търкане с почистващия тампон, е агресия, която води до износванена колагеновите и еластични влакна на кожата. Това води до появата на видими фини линии и бръчки. Нанасяйте околоочния крем с възглавничката на безименния пръст (който е най-малко използван и най-нежен) с потупващи движения, за да не търкате кожата.

2. Оставяте тоника за почистване върху кожата, без да го попиете.

Тоникът за почистване е предназначен за отстраняването на остатъчните вещества от почистването на кожата на лицето като хлор от водата, соли и различни други химикали, които дехидратират кожата. Винаги използвайте тоник без алкохол и след като го нанесете на лицето, ако то е много влажно, го забършете със сух тампон.

3. Попивате с кърпа твърде агресивно.

Триенето на кожата на лицето с кърпа може да бъде твърде агресивно и да стимулира дразненето на меланиновите клетки, които са податливи към образуването на кафяви петна. Също така триенето може да наруши еластичността на кожата. Така че за попиване използвайте бебешки тампони или мека памучна кърпа, с която само извършвайте лек натиск върху кожата.

4. Не почиствате лицето си с почистващ продукт сутрин.

Много хора пропускат сутрешното почистване на лицето по начина, по който го правят вечер – със специален почистващ продукт. Когато спите, кожата е в режим на възстановяване и отделя себум, който може да пречи на сутрешното усвояване на продуктите за грижа.

5. Използвате едни и същи продукти за грижа през цялата година.

Без съмнение кожата има различни потребности през различните сезони. Както се променя времето, така се променят и нейните нужди.

През пролетта тя се нуждае от дълбоко почистване на порите и ексфолиращи продукти, които да я съживят след зимната сухота. През лятото трябва да наблегнете на защитата от слънчевите лъчи, както и на кремовете с антиоксиданти, които имат силни защитни качества. През пролетта и лятото продуктите следва да бъдат по-леки, тъй като във въздуха има повече влага, а почистващата грижа трябва да включва повече ексфолиране, защото прекарваме много време навън, което води до повече замърсяване.

През есента отново ексфолиацията поправя щетите от дългото излагане на кожата на слънце през лятото. За да се справи кожата със сухия въздух през зимата, ѝ трябва повече хидратация. Промяната на сезоните е идеален начин да проверите кои продукти какви резултати имат за вас. Консултирайте се със специалист и сменяйте продуктите в различните сезони.

6. Постоянно докосвате кожата си.

Дали от нерви или просто навик, но пипането непрекъснато на кожата на лицето е недостатък, който трябва да изкорените веднага. Възпалението, което може да предизвикате, може да трае месец и да остави белег, който е невъзможно да се скрие дори с грим. Опитайте се да запазите ръцете си заети с нещо друго в момента, в който ви се прииска да се докоснете безпричинно.

Колкото по-бързо промените тези навици, толкова по-бързо ще се сдобиете с красива и здрава кожа.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )