IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво причинява цикълът на кожата

2 юли 2014 09 30

Тези няколко дни от месеца трябва да полагате по-сериозни грижи за нея

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Никоя жена не обича дните на месечния си цикъл и то не само, защото не може да прави секс и трябва да се съобразява с това какво облича. В тези няколко дни тя е като взривоопасна бомба, тъпче се със сладко, пие болкоуспокояващи и се моли коремът ѝ да спадне по-бързо.

Често обаче дамите игнорират и другите странични ефекти, които съпътстват месечното им неразположение.

Знаете ли какво то причинява на кожата?

Омазняване

През последните 14 дни от цикъла ви нивото на естроген е най-ниско, а производството на мазен себум най-високо. Порите се запушват и пъпките са налице.

„Каквото и да правите, не стискайте тези пъпки, тъй като може трайно да увредите кожата си”, съветва дерматоложката Кесия Гейтър.

По-големи пори

Приливът на прогестерон и тестостерон, който идва седмица преди менструацията, може да запуши порите и така да ги уголеми.

„Използвайте продукт за почистване и лечение със салицилова киселина”, подсказва дерматологът Майкъл Лин.

Изсушаване на кожата

В периода на менструацията нивата на естроген са много ниски, което означава и че кожата е дехидратирана. Полагайте допълнителни грижи за кожата си в тези дни, съветват специалистите.

Повишена чувствителност към слънцето

Пластичният хирург Дан Куталия сподели, че по време на менструация не само порите се уголемяват, но и кожата е в пъти по-чувствителна от обикновено. Като цяло не е желателно да излизате без да сте се намазали със слънцезащитен крем, но по време на месечното си неразположение, това е задължително.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
това пък за слънцето не го бях чувала!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар