IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Шоколадът прави кожата млада, а лещата я състарява

8 октомври 2013 06 00

От мазнините не се пълнее, а с меда трябва да внимавате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Винаги сме си мислели, че тайната на красивата кожа се състои в това да се избягват пържени храни, алкохол, шоколад... Пригответе се за лек шок. Според дерматолога д-р Стефани Уилямс шоколадът и мазнините може и да са полезни за кожата, докато кафявият ориз и лещата са спорни. Дори и текилата може да се окаже в списъка с полезните напитки.

В новата си книга „Кожата ти ще го докаже“ тя оборва смело общоприети истини за здравето на кожата, като всяко свое твърдение подкрепя с медицински изследвания.

Ще ви разкрием някои тайни на храненето, които помагат за съхраняване на младостта на кожата ви.

Избягвайте захар и мед

Захарта в плодовете (глюкозата) реагира с колагена в кожата. Този процес се нарича гликиране. Според медицински изследвания хората с по-високи нива на кръвна захар е по-вероятно да изглеждат по-стари. Приемането на захар води до отделянето на хормона инсулин, който е ключов хормон на стареенето. Т. е. колкото по-малко захар ядем, толкова по-добре. Според д-р Уилямс в това число влизат и естествени подсладители като мед и сироп от агаве, които също водят до гликиране. Внимавайте с всички тропически плодове, които са доста сладки.

Намалете кафявия ориз

Повечето хора смятат, че диета с консумация на пълнозърнести храни е добра за здравето. Повечето нишестета се разграждат по-бавно от захарта. От това следва, че белият и кафявият ориз не са добра база за хранене, защото имат високо ниво на въглехидрати. Това важи за всички тестени храни. Може да замените ориза с настърган суров карфиол, запържен с малко зехтин.

Избягвайте леща

Лещата е богата на въглехидрати, а зърната ѝ съдържат естествени токсини. Според д-р Уилямс лещата, фасулът и грахът е добре да се намалят и да се замени тяхната консумация с тиква, сладки картофи, лайм.

Добре е да се консумират зеленчуци с различен цвят, които съдържат богата гама от антиоксиданти и витамини. За предпочитане са по-тъмнозелените зеленчуци като броколи и зеле, които да се варят, а не да се пържат – това отнема повече време за преработването им от тялото, което води до освобождаване на захар.

Яжте повече мазнини

Консумирането на повече мазнини е добре за здравето. Не се притеснявайте, че мазнините ще доведат до наддаване на тегло. Всъщност, въглехидратите са тези, които водят до това, както са и виновници и за лошия вид на кожата. Докато мазнините съставляват важна част от клетъчните стени на нашето тяло. Консумирането на повече мазнини прави кожата по-еластична и намалява бръчките. Д-р Уилямс препоръчва кокосовите мазнини, които съдържат 90% наситени мастни киселини. Според нея дори маслото не е толкова зле, колкото си мислите. Захарта е свързана с много по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

Холестеролът е ключът

Нашето тяло се нуждае от холестерол, за да изработи хормони като естроген и тестостерон, както и витамин D. Холестеролът също е важен компонент от кожата ни По-голяма част от него идва от храната. Така че, следващия път, когато хапвате яйца, може спокойно да им се наслаждавате.

Пропуснете едно хранене

Нашите предци са се хранели, когато храната е на разположение, което не било толкова предвидимо, както сега. От тогава насам гените ни са се променили много. Нередовните часове за хранене водят до това, че тялото ни започва да складира храна, но не образува нови клетки за съхраняването й, а ползва старите.

Не бъдете като кравите!

Те пасат до осем пъти на ден, което води до постоянното поддържане на високи нива на кръвта. Вече научихме, че това води до по-бързото състаряване на кожата и на тялото като цяло. За да запазите нивата на кръвната захар ниски, избягвайте да сте като крава на паша!

Гладувайте два пъти седмично!

Нередовното хранене е най-добре пазената тайна за вечна младост. Д-р Уилямс намира за най-практично да се правят две гладувания от по 24 часа два пъти седмично. Това прави тялото чувствително към нивата на инсулина. По този начин тялото също стимулира повече хормона на растежа, което пък стимулира синтеза на колаген в кожата.

Избягвайте подсладителите!

Подсладителите може да заблудят тялото ви да произвежда инсулин в моменти, когато няма нужда от него. Ако това се случи, инсулинът премахва глюкозата в кръвта, което води до глад на тялото за още захар или за други въглехидрати. Доказано е, че изкуствените подсладители също водят до диабет.

Текила на воля!

Ако искате да се поглезите, д-р Уилямс препоръчва червеното вино, защото е с ниско съдържание на захар и съдържа ресвератрол – съединение, наречено „чудо против стареене“. Ако се нуждаете от нещо по-силно, изберете текила (смесена с лайм и вода) – съдържа по-малко захар и е по-добър вариант от сладките коктейли. Но най-добре е алкохолът да бъде сведен до минимум.

Мляко? Не!

Млякото повишава нивата на инсулина много повече от очакваното. Консумирайте неподсладено кокосово или бадемово мляко. Ферментиралите млечни продукти като кисело мляко и сирене са по-малък проблем в това отношение, но се уверете, че наистина са пълномаслени.

Боровинки

Според д-р Уилямс уловката е закуската. Тя е добре да бъде солена. Но за тези, които обичат сладко на закуска, не е проблем да смесят двата вкуса и да комбинират например яйца с боровинки. Разбира се, използвайте плодове с ниско съдържание на захар.

И да – можете да ядете шоколад!

Висококачественото неподсладено какао е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени какаови флаваноли – те поддържат кръвоносните съдове и са полезни и за кожата ни. Редовната консумация на истински натурален шоколад, богат на флаваноли, може да защити кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари