IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правила за грижа за кутикулата на ноктите

3 юни 2014 10 38

Няколко лесни стъпки за красотата на маникюра ви в домашни условия

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Грижата за красивите ръце не се състои само в редовните грижи за маникюра в салона за красота. Трудът на специалиста трябва да се поддържа и в домашни условия. Ето как може да го правите лесно и редовно.

Кутикула

Кожичките около нокътната плочка или кутикулата не трябва да нарушават идеалния баланс във формата на маникюра. Тази малка ивица кожа защитава нокътя от проникването на бактерии, микроби и от образуването на инфекции и му помага да расте силен, здрав и издръжлив. Неправилната грижа за кутикулата може да доведе до неприятни резултати като увреждане на нокътната плочка и възпаление на нокътното легло. Влияние върху кутикулата може да окажат външните условия като температура, влажност, твърдост на водата, начинът на живот също. Затова има няколко основни правила за грижата за кутикулата.

1. Добрата стара вана за нокти омекотява перфектно кожичките около ноктите и подпомага тяхното лесно отстраняване. Ако имате прорязвания, нацепвания на кожата или ранички, може да добавите малко лайка в разтвора. Обичайно се смесват малко морска сол и лимонов сок. Пет минути са достатъчни за престояване на ноктите в този разтвор.

2. Мъртвите клетки на кутикулата се превръщат в по-твърди и затова е необходимо да се отстранят. Най-бързият и щадящ начин за това е да използвате специални премахващи гелове за кутикулата. Те съдържат плодова киселина и лесно „разтварят“ втвърдената кожа. Оставете гела да действа само за 15 минути, след което отстранете кожичките лесно.

Снимка: Thinkstock

3. Най-важното е начинът, по който ще премахнете кожичките. В никакъв случай не ги изрязвайте, особено пък сами. Повреждането на кутикулата може да бъде причина за неравности по ноктите, за възпаления, наранявания и инфекции. Това като цяло може да лиши нокътя от защитата му. Такава радикална мярка може да се наложи само ако е необходимо премахване на епидермиса, ако състоянието му е много лошо. Омекотените кожички много внимателно се избутват с дървена или пластмасова минишпатулка.

4. Много производители на козметични продукти настояват, че кремът за ръце не е подходящ за кутикулата, но всъщност не е точно така. Зависи какъв е съставът му. Ако съдържа мазнини и восъци (ланолин, глицерол, пчелен восък), значи е напълно подходящ за кутикулата. Нанасяйте крема след измиване на ръцете, за да запазите влагата. И не забравяйте да защитавате ръцете си от слънцето, което вреди не само на косата и кожата на лицето и тялото ви.

5. Кремът е добър за профилактика, ако кутикулата се намира в добро състояние. В качеството на тежка артилерия за възстановяване, ако кожата е много суха и нееластична, може да използвате масло. То може да е от бадем, от ший или оризово, с добавка на протеини, жожоба, витамини С и Е. Трябва да втривате най-малко 4-5 пъти на ден и не забравяйте задължително да го правите вечер преди лягане.

6. Масажът е полезен не само за гърба и краката ви, но и за кутикулата. Не е задължително да бъде направен в салон за красота от професионалист. Просто втривайте масло в продължение на около минута на всяка кутикула. Правете кръгообразни движения с пръстите, което помага за премахването на кожичките. Това ще помогне и за по-бавния им растеж.

Ноктите

Ноктите са просто много плътно разположени клетки на епидермиса с добавен протеин, наречен кератин. Тези клетки са мъртви, така че не влияят на състоянието на вече порасналия нокът. Но пък, ако се наложи, може да се третира основата на нокътя, за да може той да расте здрав и красив (за по-търпеливите резултатите настъпват едва след около шест месеца).

Снимка: Thinkstock

1. Гел-лак – това е продукт, който е отличен с комфорта и издръжливостта за нокътя. Но ултравиолетовата лампа в действителност пресушава повърхността на нокътя. За чупливостта и напукването на лака са виновни и честите контакти на маникюра с хлорираната вода, битовата химия, неправилно подготвения маникюр. Ако ноктите ви често се нацепват или чупят, добре е да им правите периодично маслена вана. В леко затоплена вода поставете малко зехтин, няколко капки витамин Е от аптеката и задръжте ноктите си в този разтвор в продължение на 10-15 минути. Правете редовно тази сесия поне 2-3 пъти в седмицата.

2. Ако това не помага, купете си специален гел за укрепване на нокътната плочка. Може да го използвате самостоятелно или като основа за лак.

3. Ако ноктите ви пожълтяват бързо, означава, че често ползвате лакове на червена или оранжева основа. Червеният пигмент на лака съдържа железен оксид (по-известен като ръжда). Той се абсорбира лесно и оставя кафеникав оттенък. Когато използвате цветен лак, винаги нанасяйте основа преди него.

4. Това не е достатъчно. Основата изглажда нокътната повърхност, запълва всички неравности и предпазва нокътя от вредните компоненти на лака (формалдехид, дибутилфталат и др.), благодарение на полезните си съставки като витамини, протеини и минерали. Освен това удължава и трайността на самия лак.

5. Мийте съдовете и прозорците с гумени ръкавици на ръцете си. Това защитава кожата от въздействието на водата и от битовата химия и удължава трайността на лака.

6. Пилете ноктите си, само когато са сухи в посока от края им към средата.

7. Изхвърлете металните пили за нокти. Грубата им повърхност нацепва краищата на ноктите, което ги прави чупливи и лющещи се. Използвайте керамични пили или такива със стъклено покритие.

8. Не се увличайте в полирането – така може да отстраните повърхностния защитен слой на нокътната плочка и да я направите по-тънка.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )