IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползи и странични ефекти на витамин Е

22 ноември 2013 07 00

Той се грижи за тялото и кожата ви, но не трябва да се предозира

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Витамин Е е идеалният антиоксидант, който може да се намери в много храни, като зърнени култури, растителни масла, яйца, плодове и месо. Освен това можете да си го набавите под формата на хранителна добавка във всяка дрогерия или аптека. Ето и някои от най-големите предимства на този витамин за нашето тяло:

Ползи:

Намалява и заличава белезите

Една от най-добрите ползи на витамин Е за жените е, че той помага за намаляване на белезите. Той е силен антиоксидант, който помага в оздравителния процес на кожата. Той подпомага образуването на защитен слой, който пази кожата от вредното въздействие на свободните радикали. По този начин белезите се заличават по-бързо.

Предотвратява появата на бръчки

Витамин Е е съставка, която се съдържа в почти всички кремове против стареене, точно защото може да помогне както в предотвратяването на появата на бръчките, така и за тяхното заличаване. Витамин Е има успокояващи свойства и буквално регенерира кожата. Освен това помага за увеличаването на производството на колаген, който също подмладява кожата.

Стимулира растежа на косата

Този витамин има много ползи за косата – той стимулира нейния растеж, а антиоксидантите в него подобряват защитата на косъма от вредните влияния. Освен това Витамин Е увеличава циркулацията на кръвта към всички части на тялото, включително и към скалпа. Това здравословно кръвоснабдяване на скалпа ще помогне на косата ви да расте по-бързо и да стане по-дълга.

Странични ефекти:

Замъглено зрение

Това е може би един от най-често срещаните странични ефекти на витамин Е, особено ако консумирате повече от 300 единици дневно. Ако се случи да срещнете тази нежелана реакция, препоръчваме ви да се консултирате със специалист.

Замайване

По принцип предозирането на този витамин може да доведе до виене на свят, главоболие, гадене, диария или необичайна слабост. Ако получите някой от тези симптоми, най-добре е да преустановите приема на витамин Е за известно време.

Не се препоръчва за бременните жени

Бъдещите майки също трябва да внимават с този витамин, защото предозирането му може да доведе до дефекти в плода. В този случай е най-добре да си набавяте витамин Е чрез храната си, а не като добавка.

Стомашно-чревно кървене

Това е друг признак на твърде много витамин E в тялото. Признаците на стомашно-чревни кръвоизливи са черни или яркочервени изпражнения или повръщане на кръв.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари