IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модната индустрия - враг на околната среда

30 август 2019 15 00

Отпечатъкът й върху природата е на второ място след петрола

Много жени са твърде взискателни към външния си вид. Те следят най-новите модни тенденции и държат да се обличат според тях. Купувайки си рокля от определен текстил или чанта от естествена кожа на любимия им бранд, те не си дават сметка как сферата, в която са създадени, влияе на околната среда. Модната индустрия е на второ място след петрола като отпечатък върху природата. 

За производството на текстил се използват близо 8 хиляди химикали и количествата вредни емисии са огромни". Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria проф. д.н. Любомир Стойков - председател на Академията за мода. В предаването "Бизнес старт" той разкри как дрехите и аксесоарите, които използваме всеки ден оставят своя негативен отпечатък върху околната среда.

"Малцина, ангажирани с дизайна, производството на облекла, а и потребителите, си дават сметка за ужасно негативната роля на модната индустрия и модния бизнес по отношение на замърсяването на въздуха, водата и почвата като цяло", каза той. По думите му, количеството на въглеродни емисии, които се отделят при производството облекла. 

"Оказва се, че една много атрактивна, красива и много необходима индустрия  и сфера като модата е страшен бич за човечеството и за неговото бъдеще. Ако се замислим, модата и в частност облеклото и всички неща, свързани с външния вид, са сред базовите ценности на нашето съществуване, без които не можем", коментира още професорът. 

Наскоро стана ясно, че близо 150 от най-големите производители на облекла и обувки започват обща битка за борба с глобалното затопляне. Сред тях са Armani, Chanel, Gucci, H&M, Nike, Zara, които планират да сключат споразумение. 

"Този Пакт за опазване на природата не е първия опит за обединение в името на една отговорна и социална кауза. Преди време един белгийски дизайнер - Мартин Маржиела, използва стари войнишки чорапи, които бяха разплетени и преждата им рециклирана отново във вид на пуловери. В България Мария Мичева първа удари камбаната, че трябва облеклата да са от чисти суровини и производството им да не замърсява природата. Аксел Харди открай време използва естествени багрила за своите дрехи – тя въведе и понятието „вегански кашмир“, уточни модният експерт. 

Основният проблем, свързан със замърсяването на околната среда, е свръхконсумацията на облеклото и кръга свръхпроизводство - свръхконсумация, смята проф. Стойков. Той даде пример с Burburry - един от най-прочутите брандове, която миналата година унищожи нереализирана стока за 40 млн. долара. 

Според председателя на Академията за мода, не бива да критикуваме политиците или известните личности, които се появяват на светски събития с едни и същи дрехи. С избора си те показват, че така може да спасят планетата. "Неслучайно Вивиан Уестууд, която е от по-старите дизайнери, апелира към това да си носим старите дрехи и не изпадаме в паталогична крайност на свръхконсумация", заключи той. 
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари