- Стомахът ви постоянно е подут, чувствате тежест и често изпитвате дискомфорт
- Усещате липса на енергия и умора през по-голямата част от деня
- Проблемите със стомашно-чревния тракт се отразяват на всеки аспект от нашето ежедневие
Когато нещо с храносмилането не е наред, червата боледуват или имат някакво възпаление, целият организъм страда.
Храносмилателният тракт играе жизненоважна роля за вашето здраве, тъй като е отговорен за усвояването на хранителните вещества и елиминирането на токсините от организма.
Някои състояния, като синдром на раздразнените черва и други, могат да доведат до по-тежки храносмилателни проблеми.
Въпреки това, често се случва дори и напълно здрав човек да има проблеми с храносмилането поради липса на фибри или богати на пробиотици храни.
За да поддържаме добро чревно здраве, е важно да приемаме храни, които облекчават симптомите на дразнене и в дългосрочен план предотвратяват проблемите със стомаха и червата.
10 храни, които се грижат за стомашно-чревния тракт
Кисело мляко
Киселото мляко е познато със своите полезни свойства. Млечнокиселите бактерии, които съдържа, имат пробиотични свойства.
Пробиотиците са полезни бактерии или т. нар. „добри бактерии“, които се намират естествено в храносмилателния тракт и подпомагат храносмилането, като подкрепят здравето на червата.
Макар и пробиотиците да се намират естествено в организма, тяхното количество може да намалее под въздействието на различни състояния, възпаления или стомашни неразположения. Увеличаването на приема на храни като кисело мляко може да улесни храносмилането и да възстанови добрите бактерии в тялото.
Не всяко кисело мляко съдържа пробиотици, затова е важно да търсим такова с надпис „живи и активни култури“ на опаковката.
Снимка: iStock
Ябълки
Ябълките са богат източник на пектин или т. нар. разтворими фибри. Пектинът облекчава стомашни неразположения като запек или диария. Освен това пектинът намалява риска от чревни инфекции и възпаления на дебелото черво.
Освен пектин, ябълките съдържат и много витамини, сред които и Витамин С.
Неслучайно са измислили приказката „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“.
Снимка: iStock
Копър
Освен ароматна подправка за таратор, копърът също има добро действие при стомашни и чревни проблеми. Билката дори се използва за облекчаване на коликите при бебетата.
Съдържанието на фибри в копъра подобрява функциите на храносмилателния тракт.
Копърът съдържа и спазмолитични вещества, които отпускат гладките мускули в храносмилателния тракт, което облекчава симптомите като подуване на корема, метеоризъм (газове) и стомашни спазми.
Снимка: iStock
Кефир
Кефирът е култивиран млечен продукт, произведен чрез добавяне на кефирни зърна към млякото. Тези зърна, резултат от смесване на дрожди и бактерии с мляко, имат добри храносмилателни ползи.
Подобно на пробиотиците в киселото мляко, културите на кефира подпомагат храносмилането на лактозата, като намаляват някои от отрицателните странични ефекти, свързани с непоносимостта към лактоза, като подуване на корема, спазми и газове.
Семена от чиа
Семената от чиа са отличен източник на фибри. Когато са разтворени за известно време във вода, те образуват гелообразна консистенция, която действа като пребиотик, подпомагайки растежа на здрави бактерии в червата. По този начин приемът на чиа допринася за здравословното храносмилане.
Комбуча
Комбуча е ферментирал чай, който се произвежда чрез добавяне на специфични щамове бактерии, захар и дрожди към черен или зелен чай, след което се подлага на ферментация.
Пренасищането с пробиотични бактерии се случва по време на процеса на ферментация. Приемът на комбуча под формата на чай подобрява храносмилането и здравето на червата.
Снимка: iStock
Папая
Екзотичният тропически плод съдържа храносмилателен ензим, наречен папаин.
Този ензим е полезен за храносмилателния процес, тъй като помага за разграждането на протеиновите влакна. Въпреки че не е необходим във вашата диета, той може да подпомогне храносмилането на протеини.
Папаинът може също да облекчи симптомите на синдрома на раздразнените черва и да намали подуването на корема.
Снимка: iStock
Пълнозърнести храни
Приемът на зърнени култури се препоръчва като основа при повечето диети и режими за отслабване. Причината е, че тези храни съдържат голямо количество фибри, които са полезни за стомаха.
Такива храни включват овес, киноа, както и всички продукти, направени от пълнозърнеста пшеница.
Снимка: iStock
Цвекло
Цвеклото също е добър източник на фибри. Една чаша (136 грама) цвекло съдържа 3,4 грама фибри. Можете да консумирате цвеклото в свежа салата, да го хапвате варено, печено или като част от смути.
Снимка: Pixabay
Включването на някои от тези храни във вашия режим на хранене може да помогне за повече лекота, по-добро храносмилане и здрав стомашно-чревен тракт.