fallback

Всичко за суровоядството

01 July 2011 11:29

Научете повече за това любопитно течение във вегетарианството

Снимка: Dreamstime

Суровоядство означава хранене със сурови, най-вече растителни продукти, които не са подлагани на никаква термична обработка. Съществува и вариант на понятието - витарианизъм (от лат. "вита" - живот), от където идва и наименованието на витамините.Терминът "витарианизъм" подсказва, че става дума за храна, която е "жива". Той е самостоятелно направление в нетрадиционното хранене, възникнал между 19 и 20 в. като вегетарианско хранене. Между основателите му на първо място трябва да бъде споменат швейцарския лекар Макс Бирхер-Бенер, чиито основни постулати по-късно са били развивани, допълвани и видоизменяни от неговите последователи.В този вид нетрадиционно хранене могат да се отделят четири направления.1. Рационът се състои от пресни сурови плодове и зеленчуци и техните сокове, сушени плодове, диворастящи растения, ядки, сурови семки, кълнове, накиснати във вода зърна, растителни мазнини, които са получени чрез студено пресоване, а не чрез термична обработка, натурален мед. Допустими са и сурови туршии. Суровоядците твърдят, че водата е единствената полезна напитка за човека. Плодовите и зеленчуковите сокове те отнасят към храните.Този принцип на хранене много се доближава до вегетарианството. Отличава се по това, че в случая топлинна обработка изцяло липсва.2. Привържениците на второто направление в суровоядството изключват от рациона си туршиите и накиснатите във вода зърна, често не признават и растителните мазнини. Кълнове обаче допускат. Това са най-строгите суровоядци. Този вид хранене е известен като фрукторианизъм.3. По-широкият поглед на третото направление в суровоядството включва продуктите от първия вариант, допълнени със сурово мляко, понякога и с други млечни продукти - кисело мляко, извара, сметана. Истинските суровоядци обаче отхвърлят млечните продукти, произведени по промишлен начин. Някои консумират сурови яйца.4. Последното направление съответства на първия или третия вид суровоядство, но рационът е допълнен с едрозърнест хляб, изпечен без мая. Това е отклонение от принципите на суровоядството.Информацията е от книгата "Суровоядство", второ издание, на ИК "Колхида"

Автор на статията:
Милена Димитрова
Сподели
полезни храни вегетариански
0 коментара
fallback