fallback

4 причини да похапваме кайсии

12 August 2011 07:14

За добро зрение, правилно храносмилане...

Снимка: Dreamstime

Кайсиите са сред най-предпочитаните летни плодове, разхлаждащи ни през топлите месеци.

Златисто-оранжевият цвят, кадифената кожа и невероятният вкус ги правят наистина неустоими.Кайсиите са отличен източник на витамини А и C, диетични фибри, триптофан и калий.Една кайсия съдържа само 17 калории. Затова свежият плод е подходящ за отслабване.Защо кайсиите са полезни за здравето?1. За добро зрениеКонсумацията на три или повече кайсии на ден намалява риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта, показва изследване, публикувано в Archives of Ophthalmology. Състоянието е една от основните причини за загуба на зрението при възрастните хора.Антиоксидантните свойства на витамин А в кайсиите спомагат пречистването на организма от свободните радикали, които водят до увреждане на клетките и тъканите, включително и на очните лещи.Смята се, че свободните радикали могат да доведат до катаракта и до дегенерация на макулата чрез ограничаване притока на кръв към очите.2. За правилно храносмиланеКайсията е полезна за здравето на храносмилателната система, най-вече поради високо съдържание на фибри.Влакнините са полезни за предотвратяване на запек и помагат при някои храносмилателни нарушения, като дивертикулоза и хемороиди.Според изследване кайсиите помагат в борбата с чревните глисти.За облекчаване на запек са полезни и сушените кайсии. За да има ефект, специалистите препоръчват да хапваме поне три броя.3. За здраво сърцеЛетният плод помага и в превенцията на сърдечно-съдови проблеми.Кайсията съдържа бета-каротин, който помага за намаляване окисляването на „лошия“ (LDL) холестерол. Той може да доведе до образуването на плака по стените на артериите.4. За здрава и красива кожаКайсията е често използвана съставка в козметичните продукти за грижа за кожата.Екстракт от плода се съдържа в различни сапуни, кремове и овлажнители.Поради съдържанието си на витамин А, плодът е полезен срещу акне, пъпки и обриви. Помага и за подобряване структурата на кожата.

Автор на статията:
Милена Димитрова
Сподели
полезни храни плодове
0 коментара
fallback