Обичате ли да хапвате печени кестени? Освен вкусни обаче, тези ядки са и изключително здравословна храна.
Кестените са различни от другите видове ядки, включително защото са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на нишесте и диетични фибри. Всъщност, съдържат 2 пъти повече нишесте от картофите. Те имат ронлива консистенция и сладък, мек вкус.
Кестените са добър източник на витамин С, но и на тиамин, рибофлавин, ниацин. Съставът им включва манган, калий, мед, фосфор, магнезий и желязо. Цинк и калций също присъстват в малки количества.
Ядките съдържат мононенаситени мазнини, като олеинова и палмитолеинова киселина. Проучвания показват, че мононенаситените мазнини в храната помагат за понижаване на „лошия" LDL холестерол и увеличаване на „добрия" HDL холестерол в кръвта.
Смята се, че този вид ядки са полезни за здрави зъби и в лечението на пиорея, а листата на дървото се използват като средство за защита срещу треска.
Кестените се прилагат и срещу конвулсивна, магарешка кашлица, както и при други състояния на дихателните органи.
Освен това помагат за предотвратяване на подуване и увреждане на кръвоносните съдове.
Както всички други ядки, кестените защитават от сърдечни рискове, дават ни и енергичност. Помагат за предотвратяване на обикновена настинка и за повишаване на фертилитета при мъжете заради наличието на витамин С.
Кестените са с високо съдържание на вода (около 50%), затова е необходимо да се съхраняват на хладно и сухо място, подобно на зеленчуците.
Научете още любопитни новини за здравето в Puls.bg.