IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кестени: есенно предложение за енергия и здраве

5 октомври 2011 06 48

Кестените са добър източник на витамин С, но и на тиамин, рибофлавин, ниацин

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обичате ли да хапвате печени кестени? Освен вкусни обаче, тези ядки са и изключително здравословна храна.

Кестените са различни от другите видове ядки, включително защото са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на нишесте и диетични фибри. Всъщност, съдържат 2 пъти повече нишесте от картофите. Те имат ронлива консистенция и сладък, мек вкус.

Кестените са добър източник на витамин С, но и на тиамин, рибофлавин, ниацин. Съставът им включва манган, калий, мед, фосфор, магнезий и желязо. Цинк и калций също присъстват в малки количества.

Ядките съдържат мононенаситени мазнини, като олеинова и палмитолеинова киселина. Проучвания показват, че мононенаситените мазнини в храната помагат за понижаване на „лошия" LDL холестерол и увеличаване на „добрия" HDL холестерол в кръвта.

Смята се, че този вид ядки са полезни за здрави зъби и в лечението на пиорея, а листата на дървото се използват като средство за защита срещу треска.

Кестените се прилагат и срещу конвулсивна, магарешка кашлица, както и при други състояния на дихателните органи.

Освен това помагат за предотвратяване на подуване и увреждане на кръвоносните съдове.

Както всички други ядки, кестените защитават от сърдечни рискове, дават ни и енергичност. Помагат за предотвратяване на обикновена настинка и за повишаване на фертилитета при мъжете заради наличието на витамин С.

Кестените са с високо съдържание на вода (около 50%), затова е необходимо да се съхраняват на хладно и сухо място, подобно на зеленчуците.

Научете още любопитни новини за здравето в Puls.bg.

Автор - снимка

КоментариКоментари

mima55bg ( преди 12 години )
Горния коментар е написан преди месец,но поправка няма.Ами статията е взета от Cucina във фейсбук,където беше представена рецепта с кестени и също беше сложена горната снимка.Ако автора на тази статия беше прочел и коментарите под рецептата,щеше веднага да разбере грешката.Или не е важна толкова тази подробност?!Че тези кестени на снимката са отровни ?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
fashion.fun ( преди 12 години )
Регистрирах се само,защото искам да попитам човека който е писал или преписал тази статия дали е ял от кестените които са на картинката??? Няма ли модератори, можете да натровите хората, които незнаят ,че има 2 вида кестени. (Castanea) културен и див,който са от семейството на бука (Fagaceae).А тез на картинката определено не са от ядливите... Моля поправете се,преди да е пострадал някой...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар