IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Тайната в лилавия картоф

7 ноември 2011 06 30

Защо е полезен той

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако не сте чували за лилави картофи, има ги. Учени от Университета на Скрантън, САЩ, твърдят, че те даже са особено полезни за здравето. В изследване д-р Джо Винсън, професор по химия, открива, че при консумация на лилави картофи се постига спад на стойностите на кръвно налягане.

За разлика от традиционно познатия ни коренов продукт, хапването на този не води до покачване на телесното тегло, а напротив.

За целта на науката 18 доброволци разнообразяват менюто си с включването на 6-8 картофа на ден в продължение на месец. След 30 дни се оказва, че стойностите на кръвно налягане са паднали с 4 единици, което според учения се дължи на полезните фитохимикали в тях.

Това не е първото изследване, което показва силата на картофите за здравето. Статия в Journal of Nutrition по-рано тази година обърна внимание, че при консумиращите червени, лилави и с друг пигмент картофи се измерват по-ниски нива на оксидантен стрес и възпаление - които пък са фактори за развитието на хронични заболявания.

Лилавите картофи не са продукт на биоинженерната наука. Те са напълно естествен сорт, който не сме свикнали да виждаме на трапезата си заради десетилетията култивиране на селскостопанските култури с други цели. Цветът им зависи от пигментите в тях.

По думите на д-р Мери Елън Камайа, експерт по наука на храните и хранителните вещества от Университета на Мейн и член на Института по технология на храните в САЩ, цветните сортове съдържат повече антиоксиданти. В лилавите картофи, както и в розовите, червените и сините, се намират антоцианини - както и в боровинките - на които и се дължи специфичният им цвят.

Жълтите картофи са богати на каротеноиди, което се отразява благоприятно на действието на витамин А в организма.

Въпреки че картофите понякога са пренебрегвана храна, заради високото им съдържание на въглехидрати, включването им в умерени количества в седмичното меню може да ни даде предимства.

Повече за полезните храни може да научите от Puls.bg

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари