IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

5 ценни източника на антиоксиданти

25 ноември 2011 09 20

Картофи, моркови и още няколко зеленчука за здраве

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Изборът на хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, ни предоставя комбинация от полезни витамини, минерали, фибри, полифеноли, изотиоцианати, флавоноиди, каротеноиди, тиоли и фибри.

Известно е, че антиоксидантите помагат за неутрализиране действието на свободните радикали.

Сладките картофи, например, осигуряват важни хранителни вещества на организма, като витамини С и В6, калий и фибри. Съдържат и бета-каротин, който има свойствата на антиоксидант.

Съдържанието на витамин А в зеленчука също е от значение, за забавяне процесите на стареене и редуцирането на риска от образуването на анормални клетки.

Витамин А се съдържа и в оранжевите зеленчуци, особено в морковите. Известно е, че те са полезни за здравето на очите.

Освен каротини, в морковите се съдържат и други важни витамини и минерали, като рибофлавин, ниацин, витамин В,С, D, E, G, K, калций, желязо, фосфор, мазнини, въглехидрати и протеини.

Редовната консумация на оранжевия зеленчук спомага намаляването на холестерола и кръвното налягане, има благоприятен ефект при нормализиране нивото на кръвната захар.

Доматите съдържат ликопен, който има антиоксидантни свойства. Проучвания показват, че съставката има протективен ефект срещу рак на простатата, остеопороза, полезна е за храносмилането, както и за функцията на мъжката репродуктивна система.

Ликопенът се съдържа преди всичко в кожата на доматите и придава на зеленчука яркия червен цвят.

В козметиката, например, екстрактът от домати възстановява клетките, повишава еластичността на кожата и подобрява структурата й.

Какво още е полезно за вашия хранителен режим, научете от Puls.bg.

Автор - снимка

КоментариКоментари