Жените, чийто хранителен режим е богат на антиоксиданти, са с по-малък риск от инсулт дори ако са били засегнати от сърдечносъдови заболявания, сочат резултатите от изследване.
Ръководителката на изследването Сузане Раутиайнен от института Каролинска в Швеция припомни, че оксидативният стрес е дисбаланс между производството на увреждащите клетките свободни радикали и способността на организма да ги неутрализира.
Оксидативният стрес причинява възпаления, увреждане и втвърдяване на кръвоносните съдове.Антиоксиданти като витамините С и Е, каротеноидите и флавоноидите могат да потиснат оксидативния стрес и възпалението, прочиствайки свободните радикали, да допринесат заподобряване на ендотелиалните функции и да намалят кръвните
съсиреци и кръвното налягане.
"Консумирането на богати на антиоксиданти храни може да ограничи риска от инсулт, потискайки оксидативния стрес и възпалението, заяви Раутиайнен. Това означава, че хората трябва да ядат повече плодове и зеленчуци, които допринасят за увеличаване на количеството антиоксиданти в организма."
Изследването обхванало 31 035 жени, които не са били засегнати от сърдечно заболяване, и други 5680 жени, които са страдали от подобно заболяване. Участничките били на възраст между 49 и 83 години. Изследователите установили, че по-високото ниво на антиоксидантите в организма е свързано с по-малък риск от инсулт за жените, които не са били засегнати от
сърдечносъдово заболяване.
БТА