Използването на оцет в различни ястия и за почистване и дезинфекциране са добре познати на българите. Но в повечето случаи се използва винен оцет и се пренебрегват останалите видове, а на пазара има разнообразие от оцет в зависимост от суровината, която е използвана за производството му и начина на приготвяне.
Ето няколко идеи за употребата на най-популярните видове оцет:
Ябълков оцет
За приготвянето му се използва ябълкова каша. Продуктът има цвят наподобяващ меда, а хората с по-остро обоняние ще могат да разпознаят нотките на ябълка в миризмата на висококачествения ябълков оцет. В кухнята се използва за дресинги на плодови и зеленчукови салати, марината и за плодови туршии.
Освен с кулинарните си качества, ябълковият оцет е известен и с използването си за поддържане на добро здраве и облекчаване на определени болестни състояния.:
Помага за отслабване. Съдържа пектин, който намалява желанието за калорични храни.
Подпомага храносмилането.
Намалява стреса. По време на обработването на ябълковия оцет в стомаха се освобождава триптофан – аминокиселина, която има роля за производството на серотонин, а този хормон има успокояващо действие.
Използва се при гъбична инфекция като се нанася външно върху засегнатото място.
Облекчава болки в резултат на ревматоиден артрит.
Препоръчва се за детоксикация на тялото. Пийте всеки ден между храненията по една чаша зеленчуков фреш с 1 супена лъжица ябълков оцет, разтворен в него.
Балсамов оцет
Традиционно се произвежда в Италия от определен вид грозде, което се вари до получаването на консистенция близка до сиропа и след това се съхранява в специални дървени бъчви, за да ферментира и узрее. Колкото по-стар е, толкова по-скъп и ценен е. Използва се за пикантни ястия и десерти.
Неговите ползи за здравето са: помага за отслабване, повишава имунната защита на организма, защото съдържа полифеноли (антиоксиданти полезни в борбата със сърдечните заболявания и рака и др.) и подобрява храносмилането, тъй като стимулира активността на храносмилателния ензим пепсин.