IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храна за бързо заспиване и здрав сън

13 май 2012 05 49

Опитайте с натурални средства преди да посегнете към хапчетата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Как да заспите по-бързо и по-дълбоко с помощта на натурални средства? Опитайте с тези храни, които стимулират производството на вещества в мозъка, играещи главната роля при заспиването:

Череши. Съдържат голямо количество мелатонин. Това е хормон, който подсказва на тялото, че е време за сън.

Тиквени семки. Богати са на аминокиселината триптофан. Тялото я използва за производството на хормона серотонин – спомагащ за релаксацията и усещането за благополучие и добро настроение, а за бързото заспиване релаксацията е много съществен фактор.

Овесената каша. Обикновено се хапва на закуска, но е добър вариант и за вечеря заради успокояващия ефект върху нервната система. Овесът съдържа мелатонин и сложни въглехидрати, които са важни за добрия сън.

Тъмнозелените листни зеленчуци не са известни като храна подходяща за бързо заспиване, но изследванията показват, че хранителните вещества в тях имат и такова действие. Листата на глухарчето са особено полезни заради свойствата им да пречистват черния дроб, което има значение за добрия сън.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

SExrnhOSGPSsaSVGEvn ( преди 11 години )
I really appreciate free, scuicnct, reliable data like this.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар