Ново научно изследване може би ще предизвика добро настроение сред любителите на черния шоколад.
От него става ясно, че всекидневната консумация на черен шоколад в продължение на 10 години намалява риска от инфаркт и инсулт сред някои високорискови групи. Изследването беше публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл".То е дело на изследователския екип от университета "Монаш" в Мелбърн. Учените са използвали математически модел, за да прогнозират ефекта за здравето от продължителната всекидневна консумация на черен шоколад при 2013 души с метаболитен синдром - състояние, което ги излага на повишен риск от сърдечносъдови заболявания.Авторите на проучването са установили, че в най-добрия случай, в който нито един пациент не пропуска "шоколадовата терапия", тя ще предотврати 70 нефатални и 15 фатални инфаркта или инсулта на 10 000 души за период от 10 години.