Ако се чудите дали е важно да купувате био продукти и цената ви притеснява, но искате да се храните с чиста храна, може да прецените кои храни си заслужава да пазарувате от био магазини и кои не са толкова вредни, дори и да не са био. Ето списък с храните, които е добре да консумирате в техния био вариант:
1. Ябълките. Те са на първо място по вредност, ако не са био според организацията оценяваща храните Environmental Working Group. Техните изследвания показват, че 98% от обикновените ябълки съдържат следи от пестициди.
2. Сьомга. Отглежданата във фермите сьомга има в тялото си антибиотици и други химикали, които се използват от фермерите. Дивата сьомга е по-скъпа, но е по-чиста.
3. Мляко. Отново изниква въпросът за прекаляването с употребата на антибиотици. В други страни може да видите на етикетите на кутиите с мляко, че кравите, от които е продукта, не са третирани с rBST – хормон, увеличаващ производството на мляко. За щастие тази практика с употребата на хормона е забранена в Европейския съюз и Канада.
4.Говеждо месо. В САЩ до 70% от него е обработвано с амониев хидроксид. Според Американската асоциация по контрол на храните и лекарствата, този химикал не е вреден, но все пак остават съмнения.
5. Консервирани домати. Повечето от тях съдържат бисфенол-А – вещество, което влияе на ендокринната система и има съмнения, че предизвиква диабет и сърдечни заболявания.
6. Пиле. Салмонелата е често срещана бактерия в суровото пилешко месо. Трябва добре да го обработвате, за да сте сигурни, че няма да се заразите. Може да намалите риска и като купувате био пилешко месо, защото според едно изследване 39% от обикновеното пилешко съдържа салмонела, докато само 6% от изследваното био месо е съдържало салмонела.
7. Целина. Тя е на второ място след ябълките по съдържание на пестициди. При изследването на организацията EWG е установено, че 96% от пробите са положителни, като близо 90% съдържали повече от един пестицид. А една от пробите била замърсена с 13 различни вида пестициди.
8. Суши от супермаркети. Отново рискът от замърсяване със салмонела съществува и вече са били отчетени случаи на заразяване с бактерията.
9. Праскови. Те са на 4-то място по замърсеност след ябълките, целината и ягодите. Прасковите често са третирани с комбинации от пестициди, които може да наброяват до 57 различни вида химикала.
Като цяло се опитайте да купувате местна продукция плодове и зеленчуци, защото те са по-скоро отбрани и съдържат повече хранителни вещества. Също така в супермаркетите се предлагат най-вече продукти, които ще издържат по-дълго за транспортиране, опаковане и т.н. Качеството и вкусът не са основните фактори за предлаганите плодове и зеленчуци в големите хранителни вериги.