Оказва се, че закуската от снимката става все по-полезна с времето. Причината е, че днешните яйца са по-полезни, в сравнение с яйцата, които са консумирали нашите родители в младостта си.
Преди 30 години яйцата са съдържали повече мазнини и калории, а към днешна дата, заради по-добрата храна на кокошките, съдържат с 20 процента по-малко наситени мазнини.
Освен това те съдържат с около 13 % по-малко калории и с 10 % по-малко холестерол, отколкото установените количества при предишни изследвания от 80-те години.
Като добавка към качествата им съвременните яйца имат със 70 % повече витамин Д и два пъти повече селен, който намалява опасността от рак и сърдечносъдови болести, показа новият анализ, поръчан от британското министерство на здравеопазването.
Предпочитанията на купувачите към по-големи яйца обаче е намалила съотношението на жълтъка към белтъка. При големите яйца размерът на жълтъка не може да се увеличи и остава какъвто е при средните. Тоест консумираме повече белтък.
Яйцата със средна големина сега са със 66 калории, а преди са имали 78 калории. Големите яйца са със 77 калории, при 91 преди.
Предишният анализ на състава на яйцата е правен във Великобритания през 80-те години на миналия век. Оттогава храната на кокошките се е променила. Месото и костите в смеските са сменени с растителни мазнини. По-добрата храна увеличава усвояването на мастно разтворими витамини от кокошките.