fallback

Зеленчуците на скара – вредни като пържените

27 August 2012 14:00

Учените откриха, че и от тях се пълнее и могат да доведат до диабет

Снимка: Dreamstime

Години наред всички диетолози проповядват, че зеленчуците е добре да се хапват сурови или на скара, но в никакъв случай пържени. Според последни проучвания обаче, се оказва, че те не са чак толкова полезни и дори се пълнее от тях.

Учени от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, са направили опит с мишки, според които става ясно, че и без да са минали през олио, тиган и фритюрник, сготвените на „сухо" зеленчуци също покачват телесната маса. Проблемът се корени в това, че при обработката по време на барбекю се получава веществото метил-глиоксал /MG/, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции.

Автор на статията:
Мария Господинова
Сподели
скара зеленчуци вреда
0 коментара
fallback