Оказва се, че биохраните нямат по-високо съдържание на витамини и полезни вещества в сравнение с неорганичните храни. Това показва ново изследване, базирано на над 200 проучвания за здравето на хората.
Обикновено хората предпочитат да купуват биохрани, защото мислят, че те са по-полезни за здравето им. За да бъдат наистина такива обаче, биофермите трябва да ограничат използването на синтетични пестициди и торове, хормони и антибиотици.
Изследването показало, че няма разлика в количеството витамини при органичните и неорганичните храни. Единствено биохраните съдържали повече фосфор. Също така в биологичното мляко и пилешко месо има повече омега-3 мастни киселини.
По-големите различия между двата вида храна идват от производствената практика. В повече от половината неорганични храни се откриват остатъци от пестициди. При биохраната процентът е седем. Също така има 33% по-малка вероятност органичното месо да бъде преносител на бактерии, резистентни към някои антибиотици.
Ченшенг Лу изследва състоянието на околната среда в Харвардското училище за обществено здраве в Бостън. Според Лу храните не трябва да съдържат изобщо пестициди. Единствено тогава те биха били максимално полезни за здравето на човека. Според Лу още е рано да се правят заключения за хранителните качества на биохраната, защото трябват по-задълбочени изследвания.
Коментари