IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви храни помагат за добро храносмилане

17 септември 2012 06 00

Какво да ядем, за да не развалим почивката си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Без значение какъв вид транспорт ще изберете за вашето пътуване, промени в дневната ви рутина винаги настъпват. Нормалните ритми на тялото се нарушават, независимо дали сте на почивка пет дни или две седмици.

Една от основните причини за нарушено храносмилане по време на ваканция е, че хранителните ви навици се изменят. Ако пътувате с кола или сте на място, където местната кухня не ви допада, може да се изкушите да ядете „бърза храна“, която има високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри и полезни вещества.

Ето и храните, които трябва да консумирате, за да избегнете проблема:

1. Ягоди, малини и къпини

Яжте ягоди, малини и къпини, защото те са богати на фибри. Половин чаша пресни ягоди ви осигурява два грама фибри. Същото количество къпини ще ви набави 3.8 грама фибри, а малините цели 4 грама. Тези плодове са и с ниско съдържание на калории, така че може да сте спокойни и за фигурата си.

2. Пуканки

Пуканките са нискокалорична храна, с която може да си набавите повече фибри. Все пак, ако ядете прекалено маслени и солени пуканки, това може да отмени тяхното положително въздействие. Яжте пуканки, защото те са пълнозърнести, но купувайте такива с ниско съдържание на мазнини.

3. Боб

Купа боб доставя на организма два пъти повече фибри от повечето зеленчуци. Затова бобът е много подходящ избор за храна. Фасулът е подходящ да се консумира и в салати, супи и макаронени изделия.

4. Сушени плодове

Фурми, сливи, смокини, кайсии, стафиди – всички те са чудесен източник на фибри. Вместо някой висококалоричен тост, може да закусвате със сушени плодове.

5. Пълнозърнест хляб

Няма значение дали е на сандвичи или го ядете заедно с храна, хлябът задължително трябва да е пълнозърнест. Той е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри и сложни въглехидрати.

6. Броколи

Също както бобът, броколите са богат източник на фибри и други полезни вещества. Най-добре е те да се ядат сурови, защото при термична обработка губят от хранителните си качества. Все пак най-добре е да ядете броколи, приготвени на пара, сварени или печени.

7. Сливи, круши и ябълки

Сливите, крушите и ябълките съдържат много фибри, като основно те се намират в кората на плодовете. В тях се съдържа и пектин.

8. Ядки

Най-полезни за доброто храносмилане са бразилските орехи, фъстъците, бадеми и орехите. Не прекалявайте с консумацията на ядки обаче, защото те са калорични. Яжте толкова, колкото се побират в дланта ви.

9. Печени картофи

Най-добре е картофите да бъдат печени заедно кожата си. В един песен картоф се съдържат почти 4 грама фибри. Пропуснете пържените картофи, защото те са с високо съдържание на мазнини.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари