Гроздето без семки е предпочитано от любителите на плода, защото не се налага да плюят и да го чистят, някои пък дори от мързел поглъщат зърната без да изхвърлят нищо. И те правят много добре, поне според изследване, направено неотдавна.
Оказва се, че гроздовите семки са богати на антиоксиданти, които Фил Лемпърт (създателна сайта supermarketguru.com) нарича проантоцианидини. Те унищожават свободните радикали и така пазят сърцето от редица болести. Освен това намаляват кръвното налягане и нивото на холестерола в организма, казва експертът, цитиран от ЮПИ.
Проантоцианидините имат 20 пъти по-силен ефект, отколкото витамин С, и 50 пъти по-силен ефект в сравнение с витамин Е. Витамини С и Е са двата най-често срещани антиоксиданти, а проантоцианидините ги подкрепят в унищожаването на свободните радикали в организма.
Проантоцианидините са полезни, защото усилват стените на кръвоносните и по този начин пазят сърдечно-съдовата система. Гроздовите семки се препоръчват и срещу алергии, артрит, ставни увреждания и дори астма.