IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

От обезмаслените храни няма особена полза

31 октомври 2012 11 00

Нискомаслените храни и здравословното хранене не са със знак за равенство

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

„Няма смисъл да консумирате храни с ниско съдържание на мазнини", предупреждават експертите.

Хората, които вечно са на диети и винаги избират в супермаркетите продуктите с ниско съдържание на мазнини, често в крайна сметка приемат същия брой калории, като тези които посягат към стандартните опции. Според диетолога Сю Нортън тези хора си наваксват с консумацията на повече захар.

"Ние не можем да го кажа категорично, но наистина има много продукти с ниско съдържание на мазнини, които са със същите калории като дугите. Затова трябва да проверявате хранителната информация върху етикета на храната преди да я закупите", казва Нортън.

Според проучване на „Which?" и след анализ на храните се оказало, че дузина от обезмаслените продукти нямали особена полза за потребителя, отколкото "нормалната" алтернатива.

Така например, според същото изследване нискомасленото кисело мляко на някои популярни марки е с повече калории от стандартните версии на други марки, просто защото едното съдържа повече захар.

"Потребителите не разбират наистина етикетирането в детайли", казва Сю Нортън.

Проучването е проведено между 1005 купувачи. Те са били запитани какво означава намалено съдържание на мазнини всъщност. Само 16% са били в състояние да кажат, че тези продукти трябва да съдържат с 30% по-малко мазнини, отколкото стандартния продукт.

В закона за етикетите, които се определят като "ниско съдържание на мазнини", един продукт трябва да се състои от не повече от 3% мазнини.

"Ако хапвате продукт с високо съдържание на мазнини като сирене например, дори да е заклеймено като "лайт" то пак си е доста калорично", предупреждава същия експерт.

По принцип има теория, че наситени мазнини са пълни с холестерол и могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. Но тази теория не намира основание в действителност.

Вече има научни доказателства в подкрепа на ползите от прием на продукти с наситени мазнини в контекста на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Инуитите в Аляска, например, които ядат мазнини почти целогодишно, имат изключително нисък процент на заболявания на сърцето. Всъщност, цялата човешка раса е консумирала наситени мазнини в продължение на хилядолетия, а досега не е изчезнала.

Вредни са не мазнините, а рафинираните храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и модерни растителни масла.

Тоест, здравословно хранене НЕ означава да ядете нон стоп храни с ниско съдържание на мазнини, а да си хапвате реални продукти като зехтин, яйца, месо, зеленчуци и различни млечни продукти, разбира се в умерени количества.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари