Купичка боб или леща всеки ден може да помогне на хората с диабет тип 2 да контролират кръвната си захар и да намалят риска от инфаркт и инсулт. Това са резултатите от канадско изследване, обхванало 121 души, страдащи от коварната захарна болест.
Специалисти от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто са установили, че в сравнение с богато на зърнени продукти меню, всекидневната консумация на зеленчуци води до леко спадане на нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане.
След три месеца на "бобена" диета, изследователите са изчислили, че за участниците рискът от сърдечносъдови заболявания в последвал 10-годишен период е намалял от 10,7 на 9,6 процента.
"Бобовите продукти са ценен източник на протеини, които намаляват чувстителността към кръвната захар и понижават кръвното налягане.
Те освен това са богати на фибри и конкумацията им е свързана с понижаване и на холестерола", казва ръководителят на изследователския екип Дейвид Дженкинс.
Зеленчуци като боб, леща и нахут се препоръчват на болни от диабет заради ниския им гликемичен индекс - показател, определящ до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.
Малко досегашни изследвания обаче са посветени на прякото им въздействие върху
диабета, допълва Дженкинс.