IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за Коледни пости

15 ноември 2012 15 40

Ако сте решили да се пречиствате - духовно и физически, трябва да сте запознати със следните неща

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

Коледните пости започват 40 дни преди празника. В този период има дни с по-строги пости, в които е позволено човек да се храни само с растителна храна. През останалото време е разрешена консумацията на риба, морски дарове и вино. Изключение правят дните сряда и петък, в които се спазва строг пост. Млечните продукти са забранени.

Въпреки спазването на някои ограничения, при желание, човек може да се храни както трябва и то напълно здравословно. Храните, на които трябва да се наблегне по време на Коледните пости, са плодовете, зеленчуците и ядките.

Тъй като по време на пост организмът изпитва дефицит на белтъчини, заради липсата на месо и млечни продукти, вие трябва да ги набавите от друго място. Препоръчителните храни са боб, леща, ориз, нахут, булгур, киноа, авокадо, гъби и всякакъв вид кълнове. Не забравяйте, че може да заменяте млечните продукти с такива, но от растителен произход.

Изключително полезни са сушените плодове и пълнозърнестите продукти. Наблегнете и на повече ядки – орехи, лешници, фъстъци, сусам, бадеми, тиквени и слънчогледови семки.

По време на коледните пости трябва да се храните и с повече плодове и зеленчуци, за да набавите необходимите витамини и минерали, необходими на организма ви. Яжте ябълки, киви и портокали. По това време на годината могат да се намерят много видове зеленчуци по магазините, така че имате богат избор и от тях – броколи, карфиол, картофи, зеле, спанак, моркови, тикви, сини домати. Подправяйте всичките си ястия със зехтин, който има прочистващо действие.

В тези 40 дни на пост е позволено да ядете и макаронени изделия, стига те да не съдържат яйца или други животински продукти. За най-сигурно винаги четете етикета със съдържанието на съответната храна.

Хората, които не са задължени да спазват строг пост през цялото време, могат да си позволят да ядат риба в някои определени дни. Най-добре това да бъдат риби, съдържащи най-много белтъчини. Това са видовете: пъстърва, скумрия, лефер, риба тон, херинга, сардина и хек. На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Фухо Ифизичев ( преди 11 години )
Трият ми коментара,който им посочва Фуховната грешка.Кой е там,бе,генсека на политбюро ли? Ифизически нямам сили да се боря.Свобода на словото,ама таратанци.Във вашия случай е СЛАБОТА на словото.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Фухо Ифизичев ( преди 11 години )
Пичове,цензура налагате,а?Кофти е като някой ви казва как изглеждате отсрани.Не ми трийте коментара,а си поправете грешката,че и други ще ви се смеят.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Т.Е.Лешков ( преди 11 години )
Ми и аз мисля да постя...Таз вечер съм на постни телешки котлети...Утре постни сарми с кайма и бял сос...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Katinka ( преди 11 години )
За мен статията беше полезна, аз мисля да постя...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Да Лай Лама ( преди 11 години )
Това е новата религияфухоцизъм,целяща достигане на пълно фуховно изфизичване.Дерзайте фуховисти,и нека Фурховният Да бъде с Ивас.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
тра-ла-ла ( преди 11 години )