IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Заменете кофеина с бакла

17 декември 2012 13 40

Бобовото растение може да ви държи будни дълго време

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Баклата е едногодишно растение от семейство Бобови. Произхожда от Северна Африка и Югозападна Азия, но е успешно отглеждана и в други страни и райони.

Баклата е богата на тирамин - вазоактивна аминокиселина, която при попадане в организма стимулира освобождаването на хормона норадреналин в главния мозък. Това действа възбуждащо и пречи на заспиването. Поради тази причина консумацията на бакла не се препоръчва вечер или непосредствено преди лягане.

Баклата се намира на едно от първите места по съдържание на хранителни вещества в сравнение останалите зеленчуци. Неузрелите й семена съдържат 3,6% суров протеин, 2,6% захари и 2,5 мг % витамин С. В узрелите семена суровият протеин варира от 26 до 35%.

Растението съдържа и L-допа, естествена аминокиселина, използвана при лечението на болестта на Паркинсон. L-допа е натриуретичен агент, който може да помогне при контролирането на хипертония.

Препоръчително е консумацията на бакла да е докато тя е още прясна и млада. Листата на растението също са годни за консумиране, както сурови, така и варени, подобно на спанака.

В древността, баклата е била една от основните храни в средиземноморските цивилизации, предимно от римляни, гърци и елини.

В България баклата е внесена най-вероятно от Гърция. Задоволява напълно нуждите на пазара до излизането на зеления фасул.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Бизи ( преди 12 години )
Баклата разрушава червените кръвни телца и води до анемии! Затова и не се намира на пазара
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар