Всеки човек, който се интересува от здравословния начин на живот сигурно се е питал за ползите на различните видове питателни и хранителни растителни масла.
Тези масла се извличат от ядките, семената и плодовете на растенията чрез студено пресоване и фино пречистване, без да се загряват на висока температура. Тази технология запазва ценните им качества и удължава срока им на съхранение. Растителните масла ускоряват клетъчната обмяна, подобряват кръвообращението, възстановяват еластичността на кожата, спомагат за образуването на колаген.
В растителните масла се съдържат фотостероли, вит. Е, фосфолипиди, микро- и макроелементи и други биологично активни вещества.
Ето и кои са най-полезните от тях:
Бадемово масло
Наситени мазнини: 7 на сто
Мононенаситени мазнини: 65 на сто
Полиненаситени мазнини: 28 процента
Бaдeмoвoтo мacлo e бaзoвo мacлo в apoмaтepaпиятa. Дoбивaнeтo мy cтaвa oт двa видa бaдeми - cлaдъĸ и гopчив. Macлoтo oт бaдeм e ocoбeнo пoдxoдящo зa cyxa ĸoжa, нo ce възпpиeмa дoбpe oт вceĸи тип ĸoжa, зaщoтo нeгoвият мacтeн cъcтaв e близъĸ дo тoзи нa xopaтa. Цвeтът нa мacлoтo e пpoзpaчeн и имa cъвceм лeĸ, нo пpиятeн apoмaт. To e бoгaтo нa oлeинoвa и линoлeвa ĸиceлинa, витaмин E и Д.
Бaдeмoвoтo мacлo нocи мнoгo здpaвocлoвни пoлзи зa opгaнизмa, нo тoвa ce oтнacя caмo зa 100% чиcтo бaдeмoвo мacлo.
Масло от авокадо
Наситени мазнини: 17 процента
Мононенаситени мазнини: 65 на сто
Полиненаситени мазнини: 18 на сто
Маслото от авокадо традиционно се използва от жените на племената на Мексико и Амазония като "маслото на красотата". Получава се по метода на студеното пресоване от изсушените плодове на авокадото. Богато е на лецитин, витамини А, В, Д, Е, Н и К, палмитинова киселина и може да се съхранява продължително време.
Тъй като по състав маслото от авокадо е много близо до мазнините, съдържащи се в човешката кожа, то се възприема много добре, без да образува мазен филм. Маслото от авокадо има необичайно нежна консистенция, придава на кожата приятна мекота и се прилага за ежедневна грижа, особено за суха, лющеща се и повехнала кожа.
Маслото от авокадо има малко по-високо съдържание на наситени мазнини, отколкото повечето други растителни масла, но може да играе роля в предотвратяване на заболяване на венците.
Снимка: Dreamstime
Масло от лешник
Наситени мазнини: 7 на сто
Мононенаситени мазнини: 82 процента
Полиненаситени мазнини: 11 на сто
Това масло е много полезно за сърцето. То има характерен силен вкусен и тревист аромат. Богато е на витамини A, B, E и минерали.
То хидратира кожата, омекотява и попива добре в нея, без да оставя мазни следи.
Маслото от лешник често се използва в продукти, предназначени за суха или раздразнената кожа.
Тъй като е установено, че може да филтрира слънчевите лъчи, лешниковото масло е обичайна съставка на продуктите, предпазващи от слънцето.
Масло от ленено семе
Наситени мазнини: 7 на сто
Мононенаситени мазнини: 65 на сто
Полиненаситени мазнини: 28 процента
Прясното масло от ленено семе е считано за най-доброто масло за човешкото хранене. Високата му стойност се крие в много богатото съдържание на две есенциални мастни киселини, линоловата и алфа-линоленовата.
Има стотици мастни киселини в природата, но само линоловата и алфа-линоленовата се смятат за есенциални или незаменими. Това означава, че човек трябва да ги има, за да живее и да бъде здрав. Също така, те трябва да се набавят наготово с храната, тъй като нашето тяло не може да ги синтезира самостоятелно.
Масло от орехи
Наситени мазнини: 9 на сто
Мононенаситени мазнини: 24 на сто
Полиненаситени мазнини: 67 процента
Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които са известни с ползите си за поддържане на здравето, включително това на сърцето.
Това био масло е източник на незаменими мастни киселини, които са необходими за правилната обмяна на веществата. Съставките обаче оказват и благоприятен ефект за намаляване нивата на „вредния" LDL холестерол и за подобряване на сърдечносъдовата дейност.
Омега-3 мазнините в орехите помагат за предотвратяване образуването на плаки в кръвоносните съдове и допринасят за намаляване на риска от развитие на атеросклероза.
Друга полза на маслото от орехи се дължи на съдържанието на елагова киселина. Тя има антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и противовирусни свойства.
Снимка: Dreamstime
Зехтин (екстра върджин)
Наситени мазнини: 14 на сто
Мононенаситени мазнини: 78%
Полиненаситени мазнини: 8 на сто
Маслото от маслини или т.нар. зехтин е едно от малкото чисти кулинарни масла, при които около 75% от мазнините се дължат на олеиновата киселина (мононенаситена, омега-3 мастна киселина).
По отношение на мононенаситените мазнини, дори и най-ненаситеният масов кулинарен зехтин Канола, е с около 60% мазнини в мононенаситена форма. Зехтинът е признат за едно от най-здравословните масла и е известен с това, че дори може да помогне за понижаване на риска от рак.
Масло от коноп
Наситени мазнини: 10 процента
Мононенаситени мазнини: 15 на сто
Полиненаситени мазнини: 75 на сто
Маслото, добито от семената на Cannabis Sativa, е ненаркотично и е невероятно богато на ценни хранителни вещества. Съдържа повече естествени есенциални мастни киселини от всяко друго масло, извлечено от растения. То съдържа още естествения антиоксидант - витамин Е.
Маслото от коноп овлажнява и съживява кожата,регенерира клетките, лекува от вредното влиянието на околната среда - вятър, слънце, UV лъчи.
Тези му свойства намират приложение и в грижата за косата, както и в кулинарията.
Масло от гроздови семки
Наситени мазнини: 10 процента
Мононенаситени мазнини: 17 на сто
Полиненаситени мазнини: 73 процента
Маслото от гроздови семки е богато на Омега 6 и съдържа витамин Е. То има лека консистенция, придава на кожата копринено усещане и се абсорбира бързо. Почти без аромат е и е хипоалергично. Използва се в козметичните продукти заради възстановящите си свойства. Перфектно е за проблемна кожа, особено при тинейджъри.