IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8-те масла, най-добри за вашето здраве и красота

3 януари 2013 15 00

Може да са по-скъпи, но си заслужават парите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек, който се интересува от здравословния начин на живот сигурно се е питал за ползите на различните видове питателни и хранителни растителни масла.

Тези масла се извличат от ядките, семената и плодовете на растенията чрез студено пресоване и фино пречистване, без да се загряват на висока температура. Тази технология запазва ценните им качества и удължава срока им на съхранение. Растителните масла ускоряват клетъчната обмяна, подобряват кръвообращението, възстановяват еластичността на кожата, спомагат за образуването на колаген.

В растителните масла се съдържат фотостероли, вит. Е, фосфолипиди, микро- и макроелементи и други биологично активни вещества.

Ето и кои са най-полезните от тях:

Бадемово масло

Наситени мазнини: 7 на сто

Мононенаситени мазнини: 65 на сто

Полиненаситени мазнини: 28 процента

Бaдeмoвoтo мacлo e бaзoвo мacлo в apoмaтepaпиятa. Дoбивaнeтo мy cтaвa oт двa видa бaдeми - cлaдъĸ и гopчив. Macлoтo oт бaдeм e ocoбeнo пoдxoдящo зa cyxa ĸoжa, нo ce възпpиeмa дoбpe oт вceĸи тип ĸoжa, зaщoтo нeгoвият мacтeн cъcтaв e близъĸ дo тoзи нa xopaтa. Цвeтът нa мacлoтo e пpoзpaчeн и имa cъвceм лeĸ, нo пpиятeн apoмaт. To e бoгaтo нa oлeинoвa и линoлeвa ĸиceлинa, витaмин E и Д.

Бaдeмoвoтo мacлo нocи мнoгo здpaвocлoвни пoлзи зa opгaнизмa, нo тoвa ce oтнacя caмo зa 100% чиcтo бaдeмoвo мacлo.

Масло от авокадо

Наситени мазнини: 17 процента

Мононенаситени мазнини: 65 на сто

Полиненаситени мазнини: 18 на сто

Маслото от авокадо традиционно се използва от жените на племената на Мексико и Амазония като "маслото на красотата". Получава се по метода на студеното пресоване от изсушените плодове на авокадото. Богато е на лецитин, витамини А, В, Д, Е, Н и К, палмитинова киселина и може да се съхранява продължително време.

Тъй като по състав маслото от авокадо е много близо до мазнините, съдържащи се в човешката кожа, то се възприема много добре, без да образува мазен филм. Маслото от авокадо има необичайно нежна консистенция, придава на кожата приятна мекота и се прилага за ежедневна грижа, особено за суха, лющеща се и повехнала кожа.

Маслото от авокадо има малко по-високо съдържание на наситени мазнини, отколкото повечето други растителни масла, но може да играе роля в предотвратяване на заболяване на венците.

Снимка: Dreamstime

Масло от лешник

Наситени мазнини: 7 на сто

Мононенаситени мазнини: 82 процента

Полиненаситени мазнини: 11 на сто

Това масло е много полезно за сърцето. То има характерен силен вкусен и тревист аромат. Богато е на витамини A, B, E и минерали.

То хидратира кожата, омекотява и попива добре в нея, без да оставя мазни следи.

Маслото от лешник често се използва в продукти, предназначени за суха или раздразнената кожа.

Тъй като е установено, че може да филтрира слънчевите лъчи, лешниковото масло е обичайна съставка на продуктите, предпазващи от слънцето.

Масло от ленено семе

Наситени мазнини: 7 на сто

Мононенаситени мазнини: 65 на сто

Полиненаситени мазнини: 28 процента

Прясното масло от ленено семе е считано за най-доброто масло за човешкото хранене. Високата му стойност се крие в много богатото съдържание на две есенциални мастни киселини, линоловата и алфа-линоленовата.

Има стотици мастни киселини в природата, но само линоловата и алфа-линоленовата се смятат за есенциални или незаменими. Това означава, че човек трябва да ги има, за да живее и да бъде здрав. Също така, те трябва да се набавят наготово с храната, тъй като нашето тяло не може да ги синтезира самостоятелно.

Масло от орехи

Наситени мазнини: 9 на сто

Мононенаситени мазнини: 24 на сто

Полиненаситени мазнини: 67 процента

Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които са известни с ползите си за поддържане на здравето, включително това на сърцето.

Това био масло е източник на незаменими мастни киселини, които са необходими за правилната обмяна на веществата. Съставките обаче оказват и благоприятен ефект за намаляване нивата на „вредния" LDL холестерол и за подобряване на сърдечносъдовата дейност.

Омега-3 мазнините в орехите помагат за предотвратяване образуването на плаки в кръвоносните съдове и допринасят за намаляване на риска от развитие на атеросклероза.

Друга полза на маслото от орехи се дължи на съдържанието на елагова киселина. Тя има антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и противовирусни свойства.

Снимка: Dreamstime

Зехтин (екстра върджин)

Наситени мазнини: 14 на сто

Мононенаситени мазнини: 78%

Полиненаситени мазнини: 8 на сто

Маслото от маслини или т.нар. зехтин е едно от малкото чисти кулинарни масла, при които около 75% от мазнините се дължат на олеиновата киселина (мононенаситена, омега-3 мастна киселина).

По отношение на мононенаситените мазнини, дори и най-ненаситеният масов кулинарен зехтин Канола, е с около 60% мазнини в мононенаситена форма. Зехтинът е признат за едно от най-здравословните масла и е известен с това, че дори може да помогне за понижаване на риска от рак.

Масло от коноп

Наситени мазнини: 10 процента

Мононенаситени мазнини: 15 на сто

Полиненаситени мазнини: 75 на сто

Маслото, добито от семената на Cannabis Sativa, е ненаркотично и е невероятно богато на ценни хранителни вещества. Съдържа повече естествени есенциални мастни киселини от всяко друго масло, извлечено от растения. То съдържа още естествения антиоксидант - витамин Е.

Маслото от коноп овлажнява и съживява кожата,регенерира клетките, лекува от вредното влиянието на околната среда - вятър, слънце, UV лъчи.

Тези му свойства намират приложение и в грижата за косата, както и в кулинарията.

Масло от гроздови семки

Наситени мазнини: 10 процента

Мононенаситени мазнини: 17 на сто

Полиненаситени мазнини: 73 процента

Маслото от гроздови семки е богато на Омега 6 и съдържа витамин Е. То има лека консистенция, придава на кожата копринено усещане и се абсорбира бързо. Почти без аромат е и е хипоалергично. Използва се в козметичните продукти заради възстановящите си свойства. Перфектно е за проблемна кожа, особено при тинейджъри.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

krasiva.jena.1 ( преди 11 години )
Винаги може да се прибави нещо към зехтина за отстраняване на неприятната миризма - етерични масла, билки и т.н. Мога да включа и едно масло от нерастителен произход - рибното масло - бори се с проблемите на сърдечно-съдовата система, богато на Омега-3 мазнини.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
tugi ( преди 11 години )
ИЗРЕДЕНИТЕ МАСЛА СА МНОГО ПОЛЕЗНИ И ПРИАТНИ НА МИРИЗ(С ИЗКЛИУ4ЕНИЕ НА ЗЕЖТИНА.НЕ 4Е МИРИ6Е ЛО6О,НОСИ БИЕ НА САЛАТЕН МИРИЗ).ЛО60Т0 Е,4Е АКО СИ АЛЕРГ4ЕН,НИАКОИ ОТ ТИАХ НЕМОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВВАТ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар