fallback

Плодовете и зеленчуците правят хората по-оптимистични

20 January 2013 15:30

Зелените зеленчуци са богати на каротиноиди

Снимка: Dreamstime

Хората, които често хапват плодове и зеленчуци, са склонни да бъдат по-оптимистично настроени за бъдещето, сочат данните от ново проучване. Учените установили, че в кръвта на хората с оптимистично мислене, има по-високи нива на растителните съединения каротеноиди. Каротеноидите са пигменти, които се съдържат най-вече в оранжевите плодове и в зелените листни зеленчуци.

Предишни изследвания показват, че антиоксидантите, към които спадат и каротеноидите, могат да бъдат показател за добро здраве. Антиоксидантите предпазват тялото от свободните радикали, които увреждат клетките и по този начин правят организма податлив на болести. Теория за антиоксидантите гласи още, че те имат антистрес ефект.

Автор на статията:
Милена Алексиева
Сподели
оптимизъм зеленчуци плодове
0 коментара
fallback