IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доматеният сок е по-ефективен от енергийните напитки

13 февруари 2013 15 40

Той намалява оксидативното увреждане на клетките след физическо натоварване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вместо да се тъпчете с енергийни напитки след или по време на тежка тренировка, по-добре заложете на доматения сок. Според нови изследвания той е по-ефективен и полезен, пише Daily Mail.

Доматите осигуряват жизненоважни химикали, които помагат на мускулите да се възстановят и на кръвната захар да се нормализира. Благодарение на тях вредните нива на ензими и протеини, увреждащи мускулите и мозъка, се връщат по-бързо в нормата.

Гръцки специалисти са направили редица тестове с 15 атлети, като са ги изследвали преди и след съответните им спортни занимания. Девет от тях били снабдени с доматен сок, а останалите с енергийни напитки. Накрая показателите били в полза на зеленчука, който помагал за по-бързо възстановяване на мускулите и ставите.

По-рано шведско изследване пък доказа, че доматеният сок намалява оксидативното увреждане на клетките след физическо натоварване. Оксидативното увреждане представлява процес, при който се отделят вредни молекули, които действат неблагоприятно на тялото и причиняват редица болести, заради високото отделяне на кислород в организма.

Най-полезната съставка на доматите е ликопенът, който предпазва от ракови и сърдечносъдови заболявания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари