IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млякото и сладките храни увеличават риска от акне

21 февруари 2013 11 00

Все пак има установена връзка между храненето и проблемната кожа

Внимавайте с млякото, ако искате хубава кожа; Снимка: Dreamstime

Внимавайте с млякото, ако искате хубава кожа; Снимка: Dreamstime

Акнето е често срещан проблем, не само при тинейджърите, но и при по-възрастните хора. Подобен кожен дефект може да създаде диксомфорт и да доведе до ниско самочувствие и депресия. От години се води дискусия какво предизвиква акнето и дали храната е възможен причинител. Най-накрая загадката е развенчана, а именно, доказано е, че някои храни наистина увеличават риска от акне.

В скорошно проучване учени събрали информация от изследвания от последните 50 години. След анализа на данните било установено, че консумирането на храни с висок гликемичен индекс, както и консумирането на прясно мляко, може да влоши състоянието на акнето, а понякога дори и да задейства неговото развитие. Милиони хора по света са засегнати от често болезненото състояние на кожата.

Акнето възниква, когато кожата произвежда твърде много себум и едновременно с това натрупва твърде много мъртви клетки. Резултатът от тази комбинация е запушване на порите и локализирани инфекции на различни места по тялото. Смята се, че производството на излишния себум е причинено от хормонални колебания, което обяснява защо около 80% от тинейджърите имат проблеми с кожата именно през пубертета, пише вестник Daily Mail.

От края на 19-ти век изследвания свързвали акнето с храни, съдържащи много захар и мазнини. Като най-големите виновници за неговата поява били набедени именно мазнините. Други изследвания, проведени от 1960 година насам обаче, оспорват твърдението за връзката между храната и проблемната кожа.

Така се стига до днес, когато най-новите данни показват реална връзка между хранителния режим на човек и състоянието на неговата кожа. Смята се, че яденето на храни с висок гликемичен индекс и такива, които се абсорбират бързо в кръвния поток, имат пряк ефект върху акнето, заради хормоналните колебания, които задействат в тялото на човек.

Въпросните храни предизвикват скок в нивата на хормоните, включително и на инсулина, за който се смята, че насърчава производството на себум. Австралийско изследване от 2007 година показва, че при млади мъже, подложени на строга диета без определени храни, се забелязва значително подобрение.

Млякото влияе върху акнето, заради хормоните, които съдържа. Не мислете обаче, че ако пиете обезмаслено мляко това ще ви спаси. Проучване показва, че консумацията на обезмаслено мляко увеличава с 44% вероятността за развитие на пъпки. Предполага се, че преработката на млякото увеличава нивата на хормоните в напитката.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари