IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиа – здраве на зърна

18 февруари 2013 13 00

Суперхрана с множество ползи за здравето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Чиа е растение от семейството на градинския чай. Най-голям интерес предизвикват семената на чиа, които в древността били използвани като разменна монета. Малките бели и черни зърна били част от храната на инките, маите и ацтеките. Самата дума „чиа“ означава „сила“ и то с причина. Древните народи в миналото използвали храната като силно енергиен продукт. Консумацията на чиа повишава издръжливостта и зарежда с енергия.

Въпросният прилив на енергия се дължи на ударната доза полезни вещества, които се съдържат дори в малко количество чиа. Ето и кои са те:

- чиа съдържа големи количества омега-3;

- чиа съдържа два пъти повече протеини от всички останали култури;

- чиа съдържа пет пъти повече калций, отколкото животинското мляко;

- чиа съдържа още калий, натрий, фосфор, антиоксиданти и желязо в големи количества;

- чиа е богат източник на лесно разтворими фибри;

Ако се чудите как може да добавите чиа към храната си, не се притеснявайте, имате различни варианти. Също така е добре да знаете, че малките зърна имат почти неутрален вкус и няма да променят цялостния вкус на ястието.

Чиа може да прибавяте към салати, сосове, в тесто и шейкове. Ароматът на ястията остава същият, а хранителната им стойност се повишава. Чиа е подходяща храна и за хората, спазващи диета. Известно е, че когато тя се прибави към друга храна, набъбва и по този начин по-лесно засища стомаха.

Здравословните ползи от консумацията на чиа са не една и две. Започваме с контролирането на кръвната захар, повишаване съпротивителните сили на организма, подобряване работата на стомашно-чревния тракт, и ума, редуциране проявите на депресия. Чиа осигурява превенция срещу сърдечно-съдови заболявания, помага за редуцирането на наднорменото тегло и детоксикира организма. Друго важно за чиа е, че не съдържа глутен.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари