Първо трябва да уточним, за тези които не знаят, от какво точно се прави популярната в Близкия изток салата хумус. Тя съдържа нахут, лимонов сок, сусамов тахан, зехтин, сол и подправки. Продава се и готова, но домашно правена е най-полезна. Предлага се в заведенията с арабска кухня.
Защо хумусът е добър избор? Нахутът подхранва кожата и съдържа манган, който се бори със свободните радикали. Освен това съдържа фолиева киселина и витамин В, които пазят кожата от слънцето и токсините.
Всъщност хумусът не е точно салата, а по-скоро паста, която обикновено се яде с питка или друг вид хляб.
Хумусът е широко разпространена храна в страни като Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан. Неговата популярност се корени не само във вкуса му, но и в голямата му хранителна стойност.
Основната съставка на това ястие е нахут, които е вид бобово растение, с високо съдържание на протеини, което се отглежда в Близкия изток от хиляди години.
Тахан, от друга страна, е пастата от сусам. Тя има силен аромат и затова е по-разумно да използвате тази съставка по-пестеливо. Сред другите съставки на хумуса са фреш от лимон, зехтин, сол, пресен чесън, червен пипер и зехтин.
Хранителни предимства на хумуса важат за всяка една от съставките му. Нахутът е полезен, защото не съдържа никакъв холестерол или наситени мазнини. Това го прави храна - фаворит сред вегетарианците. Сусамовият тахан, от друга страна, е пълен с мазнини и калории, но е чудесен източник на калций.
Зехтин е известен като една от най-здравословните растителни мазнини. Той регулира холестерола и предпазва сърцето от различни болести.
Чесънът и лимоновият сок са пълни с антиоксиданти и подобряват имунната система, борейки се бактериите и вирусите.
Хумусът като цяло съдържа полезните Омега-3 мастни киселини, както и желязо, витамин В6, манган, мед, фолиева киселина и аминокиселини.
Ето защо е добре да включете хумуса в менюто си като го ползвате салатен дресинг, добавка към сандвичите си и като разядка, в която да топите сурови зеленчуци (краставица, морков, тиквичка).
Ето ви и няколко интересни рецепти за това как да консумирате хумус:
Снимка: shape.com
1. 3-минутна протеинова закуска
Състав за една порция:
1 цяло яйце;
Белтъците на още две яйца;
1/2 чаша нарязани броколи;
1/4 чаша настъргани моркови;
2 супени лъжици печена червена чушка;
Хумус.
Начин на приготвяне:
Поставете яйцето, белтъците, броколите и морковите в купа с капак и ги сложете в микровълновата фурна. Варете ги в продължение на 2 до 5 минути. След това ги разбъркайте и ги варете още няколко секунди, ако е необходимо. Разбъркайте микса с готовия хумус и сервирайте.
Снимка: shape.com
2. Сандвич с риба тон и хумус
Състав за 2 порции:
2 супени лъжици хумус;
2 супени лъжици обикновено или нискомаслено кисело мляко;
1 до 2 супени лъжици пресен лимонов сок;
Черен пипер на вкус;
1 консерва риба тон, изцедена;
2 лука, нарязан на ситно;
1 супена лъжица ситно нарязани маслини;
2 продълговати питки хляб;
Листа от маруля.
Начин на приготвяне:
Размесете хумуса с киселото мляко, лимоновия сок и черния пипер. Добавете после и рибата тон, лука и маслините. Сложете сместа в разрязаната питка и добавете малко маруля.
Снимка: shape.com
3. Вегетарианска пица с хумус
1/4 жълта тиквичка, нарязана надлъжно;
1/4 зелена тиквичка, нарязана надлъжно;
1/2 червена чушка;
4 аспержи;
½ килограм пълнозърнесто тесто;
2 супени лъжици хумус;
Начин на приготвяне:
Изпечете зеленчуците на скара или във фурната (в тава покрита с фолио) докато леко покафенеят. Нарежете зеленчуците в желания размер и форма. Разстелете тестото и го изпечете (като пица). След това, докато е топло, го намажете с хумуса, а отгоре наредете зеленчуците.
Снимка: shape.com
4. Хумус в пикантни яйца
Продукти:
6 яйца;
1/3 чаша хумус;
2 супени лъжици зехтин;
1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
1/4 чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне:
Сварете яйцата за около 14 минути. След това ги охладете и обелете. Нарежете ги наполовина по дължина. Извадете жълтъците и ги смесете с хумуса, зехтина, черния пипер и солта като ги намачкате хубаво с вилица. После с лъжица напълнете двете половини яйчен белтък с разядката като равномерно поръсвате с допълнителен черен пипер.