IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хумус на трапезата

27 февруари 2013 15 40

И ползите за здравето от нахута

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Първо трябва да уточним, за тези които не знаят, от какво точно се прави популярната в Близкия изток салата хумус. Тя съдържа нахут, лимонов сок, сусамов тахан, зехтин, сол и подправки. Продава се и готова, но домашно правена е най-полезна. Предлага се в заведенията с арабска кухня.

Защо хумусът е добър избор? Нахутът подхранва кожата и съдържа манган, който се бори със свободните радикали. Освен това съдържа фолиева киселина и витамин В, които пазят кожата от слънцето и токсините.

Всъщност хумусът не е точно салата, а по-скоро паста, която обикновено се яде с питка или друг вид хляб.

Хумусът е широко разпространена храна в страни като Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан. Неговата популярност се корени не само във вкуса му, но и в голямата му хранителна стойност.

Основната съставка на това ястие е нахут, които е вид бобово растение, с високо съдържание на протеини, което се отглежда в Близкия изток от хиляди години.

Тахан, от друга страна, е пастата от сусам. Тя има силен аромат и затова е по-разумно да използвате тази съставка по-пестеливо. Сред другите съставки на хумуса са фреш от лимон, зехтин, сол, пресен чесън, червен пипер и зехтин.

Хранителни предимства на хумуса важат за всяка една от съставките му. Нахутът е полезен, защото не съдържа никакъв холестерол или наситени мазнини. Това го прави храна - фаворит сред вегетарианците. Сусамовият тахан, от друга страна, е пълен с мазнини и калории, но е чудесен източник на калций.

Зехтин е известен като една от най-здравословните растителни мазнини. Той регулира холестерола и предпазва сърцето от различни болести.

Чесънът и лимоновият сок са пълни с антиоксиданти и подобряват имунната система, борейки се бактериите и вирусите.

Хумусът като цяло съдържа полезните Омега-3 мастни киселини, както и желязо, витамин В6, манган, мед, фолиева киселина и аминокиселини.

Ето защо е добре да включете хумуса в менюто си като го ползвате салатен дресинг, добавка към сандвичите си и като разядка, в която да топите сурови зеленчуци (краставица, морков, тиквичка).

Ето ви и няколко интересни рецепти за това как да консумирате хумус:

Снимка: shape.com

1. 3-минутна протеинова закуска

Състав за една порция:

1 цяло яйце;

Белтъците на още две яйца;

1/2 чаша нарязани броколи;

1/4 чаша настъргани моркови;

2 супени лъжици печена червена чушка;

Хумус.

Начин на приготвяне:

Поставете яйцето, белтъците, броколите и морковите в купа с капак и ги сложете в микровълновата фурна. Варете ги в продължение на 2 до 5 минути. След това ги разбъркайте и ги варете още няколко секунди, ако е необходимо. Разбъркайте микса с готовия хумус и сервирайте.

Снимка: shape.com

2. Сандвич с риба тон и хумус

Състав за 2 порции:

2 супени лъжици хумус;

2 супени лъжици обикновено или нискомаслено кисело мляко;

1 до 2 супени лъжици пресен лимонов сок;

Черен пипер на вкус;

1 консерва риба тон, изцедена;

2 лука, нарязан на ситно;

1 супена лъжица ситно нарязани маслини;

2 продълговати питки хляб;

Листа от маруля.

Начин на приготвяне:

Размесете хумуса с киселото мляко, лимоновия сок и черния пипер. Добавете после и рибата тон, лука и маслините. Сложете сместа в разрязаната питка и добавете малко маруля.

Снимка: shape.com

3. Вегетарианска пица с хумус

1/4 жълта тиквичка, нарязана надлъжно;

1/4 зелена тиквичка, нарязана надлъжно;

1/2 червена чушка;

4 аспержи;

½ килограм пълнозърнесто тесто;

2 супени лъжици хумус;

Начин на приготвяне:

Изпечете зеленчуците на скара или във фурната (в тава покрита с фолио) докато леко покафенеят. Нарежете зеленчуците в желания размер и форма. Разстелете тестото и го изпечете (като пица). След това, докато е топло, го намажете с хумуса, а отгоре наредете зеленчуците.

Снимка: shape.com

4. Хумус в пикантни яйца

Продукти:

6 яйца;

1/3 чаша хумус;

2 супени лъжици зехтин;

1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;

1/4 чаена лъжичка сол.

Начин на приготвяне:

Сварете яйцата за около 14 минути. След това ги охладете и обелете. Нарежете ги наполовина по дължина. Извадете жълтъците и ги смесете с хумуса, зехтина, черния пипер и солта като ги намачкате хубаво с вилица. После с лъжица напълнете двете половини яйчен белтък с разядката като равномерно поръсвате с допълнителен черен пипер.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

BBB ( преди 11 години )
Da bjahte napisali kak se prigotvja samija humus...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
tugi ( преди 11 години )
НАИСТИНА ТОВА Е МНОГО ПРИЯТНА ХРАНА.СТАВА ЗА ПРЕДЯСТИЕ,ЗА ЯСТИЕ,ЗА КАКВОТО СИ ПОИСКАШ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
SuperNova ( преди 11 години )
Хумусът е не само толкова полезен,той е и супер мега гига хипер вкусен ! :D Наскоро го преоткрих и гледам да не си вземам прекалено често,защото филиите си заминават по-бързо,отколкото е добре за линията :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар