IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Факти за "био" продуктите на вашата трапеза

28 февруари 2013 13 40

За кои храни с етикет „органични“ си заслужава да си давате парите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Органичната храна може да бъде по-добър и по-безопасен избор, когато става въпрос за храненето на вашето семейство, но тя може да бъде прекалено скъпа и да причини пукнатини във вашия бюджет.

Ползите от яденето на органични храни, от био ферми, в които не се използват химически торове и пестициди за отглеждането на продукцията, са ясни.

Доказано е, че консумацията на храни, със следи от пестициди в тях, има негативни последици за човешкото здраве.

Но все пак, дори да имате пари, не е нужно да купувате всичко с етикет „био". За някои от тези стоки наистина си заслужава да похарчите повече, но за други няма никакъв смисъл. Има плодове и зеленчуци с тънки обелки, в които има остатъчни вещества от пестициди и при тях е добре да се оглеждате за био продукция.

А ето и кои са храните, които са напълно безопасни, макар и да не са органични:

Плодове:

Авокадо

Дебелата кора на този плод го защитава от пестицидите, така че не е нужно да го търсите с етикет „био".

Банани

След като обелите банана, по него не остават никакви пестициди, така че също е излишно да давате повече пари за био продукция от банани.

Ананас

Неговата груба и грапава обвивка също предпазва вътрешността му от вредители и остатъчни вещества от пестициди.

Киви

Неговата мъхеста обвивка е сигурна бариера срещу пестицидите, но въпреки това, преди да консумирате обеления плод, добре е да го изплакнете с вода.

Манго

Това е друг екзотичен плод с дебела кора, която го предпазва от пестициди.

Същото важи за динята, пъпеша и тиквата.

Зеленчуци:

Аспержи

Тези зеленчуци са изправени пред по-малко заплахи от вредители и следователно се нуждаят от по-малко пестициди за своя растеж.

Броколи

Те също като аспержите не са обект на внимание от вредителите, така че изискват по-малко използване на пестициди.

Зеле

И тук ситуацията е същата, като с аспержите и броколито. Все пак е добре да премахнете най-външните листа на зелето и да не ги консумирате.

Лук

И в лукът няма почти никакви пестициди, които се използват за борба с вредителите.

Снимка: Dreamstime

Ето и плодовете и зеленчуците, които си заслужава да бъдат биологична продукция:

Подредени са в низходящ ред по отношение на най-високото до най-ниското натоварване с пестициди. Плодове: праскови, ябълки, нектарини, ягоди, череши, грозде, круши, малини, сливи, портокали, мандарини, пъпеш, лимони, грейпфрути, диня, боровинки.

Зеленчуци: Сладки чушки, целина, маруля, спанак, картофи, моркови, зелен фасул, люти чушки, краставици, карфиол, гъби, домати, сладки картофи.

Други:

За биологичното месо също си заслужава да платите повече. То е без съдържание на антибиотици, хормони и човешките хормони на растежа (ГМО). Тези животни се отглеждат по-хуманно и етично, което означава че не консумират толкова много химикалки чрез храната, която консумират.

За съжаление фермите, в които се гледат такива животни, са наистина много малко.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

SisiGonesGinger ( преди 12 години )
Има и други храни,които нямат ГМО,напр.гречка,а има и такива,които със сигурност трябва да са био,напр.царевица.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
mimi ( преди 12 години )
Да не се бъркате нещо - пестицидите не се ли намират навсякъде в плода или зеленчука, а нитратите обикновено са в кората, при това те не са толкова страшни като пестицидите. Може и да греша...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар