IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силата на ментата

20 февруари 2013 13 00

Заложете на ментата, ако имате стомашни проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Изследванията показват, че етеричното масло от мента може да бъде доста ефективно за облекчаване на синдрома на дразнимото черво. Това са сбор от симптоми, които включват коремни болки и спазми, подуване на корема, запек и диария и засягат между 5 и 20 процента от населението.

При споменаването на мента, хората най-често се сещат за бонбони, дъвка, сладолед или напитка. Но знаете ли, че ментата е неделима част от билковата медицина и то от древни времена. Тя открай време се използва за лечение на широк спектър от стомашни проблеми.

Едно от обясненията за нейната сила е, че ментолът облекчава "гладките" мускули в стените на червата. Наскоро изследователят Алекс Форд стигна до заключението, че вместо да търсите популярните лекарства за коремни проблеми, просто трябва да се сетите за ментовото масло.

Освен това, ментата може временно да успокои сърбеж, причинен от ухапвания от насекоми, екземи и други кожни увреждания, включително обрив на отровен бръшлян.

Чаят от мента може да се използва като вода за уста за бебета с млечница или за намаляване на гадене и повръщане по време на бременност.

По тази причина ментовото масло или ментолът е съставка в много продукти, сред които паста за зъби и вода за уста, дъвки,  заместители на тютюна, таблетки за кашлица и различни мазила за болки в мускулите.

Ментолът има антимикробно действие и помага за лекуването на различни инфекции като освен това потиска развитието на бактериите в организма.

Някои изследователи съветват потребителите да ядат по една супена лъжица дневно прясна мента (или други зелени билки). Това е забавен начин да се насладите на ментата. Другият вариант е да си слагате по няколко листа мента в чашата с минерална или газирана вода.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари