IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапнете това, излекувайте онова

18 март 2013 09 00

Хладилникът ви е пълен с мощни средства за лечение без да го подозирате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Храната е добър естествен медикамент, който може да лекува редица неприятни състояния на организма. Например, пълнозърнестите храни са богати на витамини и минерали и поддържат имунната система във форма. Фибрите в плодовете и зеленчуците помагат на храносмилането и т.н.

Изобщо хладилникът и килерът ви са пълни с мощни средства за лечение. Ето и няколко съвета, които можете да приложите на практика:

1. При възпалено гърло и/или кашлица смучете мед:

Натуралният мед може да помогне за облекчаване на възпаленото гърло и атаките от кашлица. Пчелният мед има антибактериални и антиоксидантни свойства. Разбъркайте две супени лъжици мед в топла вода или билков чай и пийте от чашата на всеки два часа.

2. При болки от мускулна треска след тренировка дъвчете джинджифил:

Ако се чувствате сковани, схванати или имате мускулна треска, може да пробвате да намалите болка като ядете по два грама суров джинджифил (около две чаени лъжички) всеки ден в продължение на седмица и половина. Експертите казват, че в джинджифила има един антиоксидант, който намалява възпалението и облекчава болката, подобно на лекарство като ибупрофена. Джинджифилът отдавна се използва за потушаване на гадене и морска болест.

Снимка: Dreamstime

3. При безсъние яжте киви:

Жените са по-склонни от мъжете да се мятат и въртят цяла нощ без да заспят пълноценно. В това начинание може да им помогне кивито. Изследователи от тайвански университет са открили, че жените, които хапват по две кивита, един час преди лягане в продължение на един месец, заспиват 14 минути по-бързо и имат по-продължителен и качествен сън, отколкото тези, които не ядат киви. Едно от възможните обяснения за това е, че кивито повишава нивата на серотонин, сънотворен невротрансмитер, който дава билет за страната на сънищата.

4. При мигрена яжте тиквени семки:

Ако страдате от редовни главоболия и мигрена, пробвайте да се борите с тях с шепа тиквени семки. Те са основен източник на магнезий, минерал, чийто дефицит е често срещан при хората с мигрена. Ниските нива на магнезий свиват кръвоносните съдове около мозъка и допринасят за усещането, сякаш черепът се свива и притиска мозъка. Една четвърт чаша от тези семки на ден ще ви осигури половината от необходимия ви ежедневно магнезий.

5. При ПМС хапвайте бадеми:

Ако преди да ви дойде месечният ви цикъл страдате от силни болки в корема, яжте повече бадеми. Едно американско проучване твърди, че жените с най-висок прием на рибофлавин (който се съдържа в бадемите), по-рядко развиват ПМС. Рибофлавинът участва в стимулирането на определени невротрансмитери в тялото, при дефицита на които се наблюдават симптомите на ПМС. 50 грама бадеми на ден (около 40 ядки), доставят повече от 30% от дневните ви нужди от рибофлавин.

6. При киселини в стомаха си сгответе фасул (зрял боб):

Зрелият боб е добър за сърцето, да не говорим за храносмилателната система. Едно проучване в списание Gut е установило, че хората, които ядат богати на фибри храни, страдат с около 20% по-малко от гастроезофагеалната рефлуксна болест, включително киселини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари