IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезните семена за вашата трапеза

22 април 2013 06 00

Те не са само храна за птички

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Семената са не само добра храна за птици, но и имат много ползи за човешкото здраве. Те са с високо съдържание на основните витамини и минерали, източник са на полиненаситени мастни киселини, осигуряват протеини и фибри и са с ниско съдържание на натрий. Тези, които са алергични към ядки (черупчести плодове) могат да ядат семена вместо тях. Те могат да им се насладят в суров вид, като добавка към салатата, хляба, мюслито или във вид на олио.

А ето и кои семена можете спокойно да добавите към вашата диета:

Тиквени семки

Те са с най-високо съдържание на протеин сред всички хранителни семена. Полезните вещества в тиквените семки са много, а една от най-хубавите им функции е, че подхранват и стимулират мозъка. Препоръчват се при усилена умствена дейност, по време на обучение. Полезни са и за хората от третата възраст. Прекрасни са за похапване в печен вид, а освен това са идеални за поръсване върху някои видове салати и супи.

Ленено семе

То е един от най-богатите растителни източници на омега-3 мастни киселини, плюс това в него има разтворими и неразтворими фибри. Лененото семе има свойствата и на афродизиак, защото повишава сексуалното желание. Можете да го консумирате цяло или натрошено и да го съчетавате с различни подправки и ядки - ванилия, канела, овесени трици, бадеми и кашу. Най-добре е да го приемате смляно по една чаена лъжичка, примесено с кисело мляко или поръсено върху салатата.

Ким

Подобно на анасона и копъра, кимът стимулира лактацията и затова се препоръчва на кърмещи майки и родилки. Дъвченето на семена от ким е ефикасно средство срещу лош дъх. Не забравяйте да изберете ръжен хляб с ким. Можете да поръсите ким върху печени картофи и други зеленчуци или да го разбъркате с чубрица за по-добър вкус.

Семки от диня

Поглъщането им не само няма да ви навреди, но и ще захрани организма ви с протеини, така че хапвайте динята със семките без да се притеснявате. Те също така са много богати на цинк, който е полезен за кожата и косата.

Семена от анасон

Те са уникални не само заради своя аромат, който ги прави популярна съставка в сладкарски изделия и алкохолни напитки. Освен това една супена лъжица семена от анасон ви дава 14% от препоръчителната дневна стойност на желязо. Анасонът подобрява апетита и храносмилането и има антибиотично действие. Семената от анасон са подходяща подправка за сосове, ястия от месо, дребни сладки, за посипване върху хляб и други печива. Те се комбинират добре с карамфил, индийско орехче и джинджифил.

Семена от мак

Те имат лоша слава, защото някои хора ги използват неразумно заради упойващите им свойства. Независимо от това маковото семе има редица безценни качества, заради които мнозина го консумират. Една супена лъжица от това семе съдържа 13% от препоръчителната дневна доза калций, заедно с желязо, мед, калий и магнезий. Маковото семе е идеално допълнение към хляба, юфката и сладкишите.

Сусам

Това е едно от най-лесните за консумация семена, което съдържа най-голямо количество мононенаситени мастни киселини, както и много антиоксидантни свойства. Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото съставът на минералите и витамините се понижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето. Вкусният аромат на сусама се цени доста високо в арабската кухня.

Семена от чиа

Те са подобни на лененото семе, но разликата е, че тези семена не трябва да се смилат, за да се абсорбират хранителните им вещества. Те са идеални по време на диета, защото абсорбират водата и набъбват до десет пъти в корема и създават чувство на ситост. Тези черно-бели семенца обикновено биват прибавяни към енергийни закуски и напитки, салати и други ястия. Те съдържат протеини, фибри и няколко важни минерала.

Слънчогледово семе

Не е нужно да се намирате на футболен мач, за да хапвате този вид семки. Слънчогледовите семки са вкусни, достъпни и са богати на ценни за здравето хранителни вещества и микроелементи като витамините A,Е и D и минералите фосфор, калий и магнезий. Освен това съдържат желязо, селен, цинк, йод и натрий.

Семена от копър

Семената на копъра улесняват преработката на храната и пречат на образуването на газове. Всяка супена лъжица осигурява 1 грам фибри, като същевременно е източник на природни антифлатулентни съединения. Семената от копър могат да се използват за маринати, сирена, салати, сосове, риба, а също така пилешко месо. Те са идеална подправка за супи и картофени ястия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

tugi ( преди 11 години )
ДА.ПОЛЕЗНА,ПРИЯТНА ПЬК ЗАБАВНА (СЕМКИТЕ)ХРАНА СА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ЯДКИ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар