IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Ползите за здравето от сладоледа

30 април 2013 10 00

Това сладко изкушение е калорично, но поне не е вредно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора, и деца, и възрастни обичат да си похапват сладолед. В действителност, средно човек яде по 23 литра сладолед и други замразени млечни продукти всяка година. Със затопляне на времето консумацията на този десерт се увеличава все повече, тъй като той помага на хората да понесат по-леко жегите. Заради сладкия му вкус и разхлаждащите му способности, той се е превърнал в задължително лятно удоволствие.

Ясно е, че хората не консумират сладолед заради "ползите му за здравето", а просто защото обичат вкуса му.

И все пак не можем да не изтъкнем, че сладоледът има доста предимства в сравнение с някои от другите сладки изкушения. Той съдържа калций, който укрепва костите, а освен това в него могат да бъдат открити витамините D, A, B12 и K.

Този леден деликатес е източник на протеини, а има нисък гликемичен индекс. Все пак има основания да бъдете предпазливи относно консумацията на сладолед.

На първо място, сладоледът има лоши наситени мазнини, калории и холестерол. Например, една голяма вафлена фунийка шоколадов сладолед с ядки, може да съдържа до 820 калории и 26 грама наситени мазнини!

На второ място, този деликатес може да ви причини главоболие, ако го ядете твърде бързо. Тази болезнена реакция е резултат от внезапното разширение на кръвоносните съдове в главата, предизвикано от силния студ, който влияе на чувствителния център от нерви в устата.

По принцип съставът на сладоледа често е обвиняван като причинител за затлъстяването, но в действителност, енергийният състав на тази храна дава само около 10% от необходимите дневни мазнини, които човек трябва да приема, така че не вярвайте сляпо, че сладоледът е сред причинителите на затлъстяването.

Но е вярно, че той има доста висока хранителна стойност. Продуктите, използвани в производството на сладолед, включват: млечна мазнина, сух екстракт от мляко без мазнини (обезмаслено), сметана, захар, стабилизатори, емулгатори и т.н.

Тъй като той съдържа мляко, означава, че е богат на лактоферин и цитокини. Това са вещества-агенти, които се борят срещу патогените. Лактоферинът има антивирусна активност и по-специално действа срещу грип и ХИВ. Тоест, сладоледът може да подобри имунната ви система и обратното - мит е, че консумацията му може да причини кашлица и простуда, тъй като той се разтопява още в устата.

Освен това сладоледът е храна, която може да осигури хидратация на тялото, когато то се нуждае от нея.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

aleko ( преди 11 години )