Повечето хора, и деца, и възрастни обичат да си похапват сладолед. В действителност, средно човек яде по 23 литра сладолед и други замразени млечни продукти всяка година. Със затопляне на времето консумацията на този десерт се увеличава все повече, тъй като той помага на хората да понесат по-леко жегите. Заради сладкия му вкус и разхлаждащите му способности, той се е превърнал в задължително лятно удоволствие.
Ясно е, че хората не консумират сладолед заради "ползите му за здравето", а просто защото обичат вкуса му.
И все пак не можем да не изтъкнем, че сладоледът има доста предимства в сравнение с някои от другите сладки изкушения. Той съдържа калций, който укрепва костите, а освен това в него могат да бъдат открити витамините D, A, B12 и K.
Този леден деликатес е източник на протеини, а има нисък гликемичен индекс. Все пак има основания да бъдете предпазливи относно консумацията на сладолед.
На първо място, сладоледът има лоши наситени мазнини, калории и холестерол. Например, една голяма вафлена фунийка шоколадов сладолед с ядки, може да съдържа до 820 калории и 26 грама наситени мазнини!
На второ място, този деликатес може да ви причини главоболие, ако го ядете твърде бързо. Тази болезнена реакция е резултат от внезапното разширение на кръвоносните съдове в главата, предизвикано от силния студ, който влияе на чувствителния център от нерви в устата.
По принцип съставът на сладоледа често е обвиняван като причинител за затлъстяването, но в действителност, енергийният състав на тази храна дава само около 10% от необходимите дневни мазнини, които човек трябва да приема, така че не вярвайте сляпо, че сладоледът е сред причинителите на затлъстяването.
Но е вярно, че той има доста висока хранителна стойност. Продуктите, използвани в производството на сладолед, включват: млечна мазнина, сух екстракт от мляко без мазнини (обезмаслено), сметана, захар, стабилизатори, емулгатори и т.н.
Тъй като той съдържа мляко, означава, че е богат на лактоферин и цитокини. Това са вещества-агенти, които се борят срещу патогените. Лактоферинът има антивирусна активност и по-специално действа срещу грип и ХИВ. Тоест, сладоледът може да подобри имунната ви система и обратното - мит е, че консумацията му може да причини кашлица и простуда, тъй като той се разтопява още в устата.
Освен това сладоледът е храна, която може да осигури хидратация на тялото, когато то се нуждае от нея.





Напитките, които съсипват кожата ни
"Черно море" спря "Лудогорец" за радост на "Левски"
Ремонт унищожи известната резиденция на Доган (СНИМКИ)
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
Еуфория на "Герена": Лудогорец с нова издънка
Карлос Насар с първи думи от Бахрейн
Съдия контузи звездата на Лудогорец
Шоу в Търново: Вратар вкара гол от собственото си наказателно поле
Дневен хороскоп за 3 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 3 – 9 ноември
Седмична нумерологична прогноза за 3 – 9 ноември
Любовен хороскоп за ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар
aleko
( преди 12 години )