IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезните консервирани храни

27 май 2013 08 40

Вижте кои са 5-те продукта, които можете да ядете от консерва без да се притеснявате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Удобството на консервираните храни е безспорно. Те имат дълъг срок на годност, компактни са и лесни за носене и съхранение. Но също така имат репутацията на евтини, нискокачествени и пълни със сол и консерванти продукти.

Тази лоша репутация не винаги е заслужена, все пак. Има действително няколко вида храни, които продължават да бъдат здравословни, въпреки че са били запечатани в метална кутия. Вижте кои са 5-те консервирани храни, които спокойно можете да съхранявате в килера си и да използвате в ежедневното си меню.

1. Безсолни консервирани домати

През повечето време се старайте да консумирате пресни плодове и зеленчуци, за да доставите по-голяма хранителна стойност на организма си. Но когато става дума за домати, консервите са ненадминати и могат да заменят пресния зеленчук напълно.

Доматите са основният източник на антиоксиданта ликопен. За разлика от много други хранителни вещества, когато ликопенът е обработен, той всъщност е по-лесен за абсорбиране от тялото. С яденето на консервирани домати, но без съдържание на сол, а нарязани на кубчета или пасирани, вие добавяте в организма си два и половина повече пъти ликопен, отколкото ако хапвате пресни домати. Можете да използвате тези консерви за супи, яхнии и сосове.

Снимка: Dreamstime

2. Консерви зрял боб с ниско съдържание на натрий

Въпреки скандалната си слава, че създава газове, бобът си има своите качества. Той съдържа висококачествени въглехидрати и фибри, помага за регулирането на храносмилането и допринася за здравословна стомашно-чревна система. Но за много хора, процесът на накисване за една нощ на боба преди готвенето му, е досадна процедура и е вид бариера.

Консервираният боб, обаче, може да се консумира след по-малко от 30 секунди – само трябва да отворите кутията и да стоплите съдържанието ѝ.

Същото важи и за зеления фасул, който съдържа специални въглехидрати, наречени алфа-галактозиди, които са важен източник на енергия за добрите бактерии в храносмилателния тракт.

3. Консервирани сардини

Те са една много подценявана здравословна храна. Сардините са заредени с омега-3 мастни киселини и с витамин D. Сменете скучната консерва с риба тон с кутия сардини и ги използвайте за сандвич, салата или като съставка към соса за вашата паста.

Сардините съдържат и протеини, а тъй като са малки рибки, са склонни да съдържат по-малко токсини, отколкото други мазни риби. Малкият размер на тялото им и по-ниската им позиция в хранителната верига означава, че сардините са с по-ниски нива на живак и други потенциални токсини от големите риби, като сьомга или риба тон.

4. Консерва с люти чушки

Тези чушки са лесен начин да подправите пикантно ястието си и да ускорите метаболизма си. Капсаицинът - съединение, което се съдържа в чушките, има множество терапевтични ползи за човека, включително може да помогне в свалянето на излишното тегло, като увеличава разхода на енергия. Тези пикантни чушки могат да бъдат добавяни към супи и яхнии или да бъдат използвани за марината за говеждо и пилешко месо.

Снимка: Dreamstime

5. Консерва с кокосово мляко

Кокосовото мляко е основен продукт в кухнята на Югоизточна Азия. Неговата кремообразна текстура и изтънчен вкус са особено подходящи за направа на сосове. Това мляко съдържа смес от мастни киселини, които подобряват здравето.

Млечната течност в кокоса съдържа високи нива на триглицериди. Те са различни от наситените мазнини, които се намират в маслото. Учените казват, че тези триглицериди са добри за метаболизма. Все пак не прекалявайте с кокосово мляко, тъй като то съдържа доста калории.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари