IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните като лекарство

29 май 2013 08 00

Погрижете се за здравето си като замените медикаментите с хранителни продукти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

„Не можете да заспите? Преди да отворите кутията с лекарства, идете в кухнята. Пресните храни са най-силният медикамент на планетата", казва д-р Марк Хаймън, автор на книгата „The Solution Blood Sugar". "Храните регулират всяка биологична функция на тялото. За да извлечете максимална полза от тях е важно не само с какво се храните, но и кога точно го ядете." Ето и малко повече за това как да се лекувате с помощта на пресните храни:

Проблем: Чувствам се подут

Решение 1 : Хапнете сочни плодове и зеленчуци

Когато се чувствате подпухнали, може да не искате да ядете воднисти продукти, но консумацията на храни като пъпеш, краставица и целина са отличен начин да промиете вашата хранителна система. Човек има нужда от натрий (сол) в менюто си, но хората често прекаляват с консумацията му и това води до задържане на вода в тялото. Яденето на продукти с високо съдържание на вода помага на процеса на разреждане на натрия, така че тялото да го отдели по-бързо заедно с излишната вода.

Решение 2: Заредете се с ензими

Подуването може да бъде знак за проблем с червата. Ако имате газове и нередовен стомах, то яденето на папая може да ви помогне. Хапвайте по една чаша, няколко пъти седмично. Папаята ще „подмлади" стомашно-чревната ви система, благодарение на храносмилателния ензим папаин, който разгражда протеините. Влакната(фибрите) в този плод ще помогнат в избутването на храната през червата. Направете си шейк/смути с папая, ананас, протеин на прах, лед и бадемово мляко и ще останете много доволни от резултата.

Проблем: Чувствам се изнервен и стресиран

Решение 1: Кажете „ДА" на закуската

Хората, които ядат в рамките на един или два часа след събуждане имат повече настроение през останалата част на деня и по-добри резултати по време на работа. Оптималната закуска включва пълнозърнести храни, които предоставят глюкоза на тялото и протеини, които задоволяват глада и поддържат нивото на кръвната захар стабилно. Освен това във всяка закуска е добре да присъства една порция от богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци.

Решение 2: Запасете се със селен

Този по-малко известен минерал се съдържа в бразилските орехи, рибата тон, яйцата и пуешкото. Жените, чиято диета е с дефицит на селен, са по-склонни към депресия, защото селенът е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма и настроението. Не е нужно много от него, но все пак препоръчителният дневен прием на селен е 55 микрограма. Можете да си набавите това количество като ядете по 85 г риба тон, например.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

ZNM ( преди 10 години )
Това със закуската ми идва малко встрани от коловоза. Доста авторитети във воденето на здравословен начин на живот я отричат....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар