IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киселото мляко понижава депресията

4 юни 2013 10 00

Пробиотиците засягат области в мозъка, свързани с емоциите и разсъжденията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Киселото мляко е традиционен български продукт, популярен със своите полезни бактерии. Неговият прием осигурява здравни ползи за цялото тяло. Наскоро американски учени откриха, че освен известните вече предимства, киселото мляко носи допълнителни ползи за човека. То намалява активността в областите на мозъка, свързани с емоциите и болката. В същото време киселото мляко повишава активността, която отговаря за вземането на решения.

Механизмите, които стоят зад тези промени, остават неясни. Знае се само, че специфичните бактерии, съдържащи се в храната, изпращат сигнали до мозъка, които могат да се променят с времето и в зависимост от диетата. Учените се надяват, че един ден пробиотичната терапия може да се използва за лечение на състояния като тревожност, депресия, аутизъм и болестта на Алцхаймер.


Резултатите от проучването показват, че пробиотиците в киселото мляко могат да повишат настроението на човека, засягайки функционирането на неговия мозък. Тестовете доказали, че при хората, които ядат пробиотично кисело мляко по два пъти на ден в продължение на един месец, има променена мозъчна функция. Симбиотичните бактерии в червата представляват сложна екосистема от микроорганизми.

Те са добри за здравето, защото повишават имунитета, подпомагат храносмилането и поддържат здравословно тегло и кръвно налягане. Също така е известно, че мозъкът изпраща сигнали към червата поради стрес или други емоции, а това може да доведе до стомашно-чревни симптоми. Американското проучване доказва обратната връзка между храната и мозъка, както и че киселото мляко действително може да промени начина, по който човек реагира на околната среда, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари