Дойде сезонът на барбекюто. Хората, които обичат да си готвят храна на открито през лятото и да събират гости по този повод, са страшно много. Това обаче не означава, че трябва да хвърляте върху скарата само продукти от кайма или свинско месо, следвайки класиката. Ако искате да се храните по-диетично и полезно, по-добре избягвайте точно този тип месо, а наблегнете на по-здравословните възможности. Ето ги и тях:
1. Махайте тлъстините.
Ако все пак сте заложили на червено месо, изрежете от пържолите всички тлъстини и оставете само филето. Ще си спестите поне 150 калории и 22 грама мазнини. Изберете бон филе или пържоли от бут, които са по-постни.
2. Яжте малки порции.
Каквото и месо да сготвите на скарата, не се нахвърляйте лакомо върху него, а се ограничете до порция от една пържола, голяма колкото шайба за хокей.
3. Не забравяйте да махнете кожата.
Много майстори забравят като правят пиле на скара, да му махат кожата, която съдържа излишно много калории.
4. Заложете на рибата.
Рибата е чудесен избор за подобряване на здравето ви. Много видове риба са вкусни, приготвени на скара. Повечето от тях съдържат полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Ако готвите миди или стриди на скара, не забравяйте да отворите черупките им преди това.
5. Изберете подходяща марината/сос.
Разбира се, повечето маринати добавят допълнителни калории и сол. Можете да избегнете тези здравни клопки, като използвате за целта цитрусови сокове, винегрети, сос Уорчестър, сос доматена салца и други подобни. Те са подходящи, както за овкусяване на зеленчуците, така и за пилешкото и говеждото месо. Забравете за маринатите, които включват заквасена сметана или майонеза.
6. Печете зеленчуци на воля.
Освен месото, на скара стават много вкусни и зеленчуците. Чушки, тиквички, аспержи, броколи, патладжан, лук, домати – всички те са подходящи за целта, а и съдържат малко калории.
7. Зарежете картофите.
Картофите са тежък избор в комбинация с месо, дори и да ги ядете на салата, а да не говорим за пържени или печени с масло. Заложете на свежите зелени салати или на тези от сезонни зеленчуци.
8. Ограничете сирената и хляба.
Ако можете да заложите само на салатата в комбинация с месото на скара, то вие несъмнено ще отслабнете. Ако обаче добавяте различни сирена, бели сосове и кашкавали към салатата и си похапвате хляб, то яденето ви се превръща в калорийна бомба. Същото важи и ако си правите салати от макаронени изделия.
9. Нагрейте грила предварително.
Добре е преди да започнете да готвите на барбекюто си, да сложите самия грил на огъня за няколко минути, така че да убиете всички бактерии, полепнали по него. Не забравяйте да изплаквате всички зеленчуци с течаща вода, преди да ги сложите върху грила.