IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте кресон, вместо да се подлагате на лифтинг

3 юни 2013 14 00

Това е поредната чудодейна храна, която се бори със стареенето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според едно ново проучване при 10 от 11 жени се наблюдават видими подобрения в състоянието на кожата им, след като са консумирали кресон в продължение на 4 седмици.

Това растение съдържа повече витамин C от портокалите, четири пъти повече бета-каротин и витамин A от ябълките, доматите и броколите, повече калций от пълномасленото мляко и повече желязо от спанака.

Кресонът е бързорастящо, едногодишно градинско растение, което достига до 60 см. Най-ценни са листата, които са различни по форма и са сочни на вкус.

Растението се използва в кулинарията главно за салати и като допълнение в сандвичи. Подходящо е за консумация с яйца и извара, подправя добре супи и сосове. Вкусът му далечно напомня този на хряна. Листата на кресона са богати на витамини от групата B, C, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор.

За негова родина се смята Иран, или по-скоро Персия. Бил е известен и на египтяните и на римляните. В древността се е използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.

Ако искате да върнете времето назад, забравете скъпите лосиони и отвари и вместо това включете кресон в менюто си.

Според въпросното проучване кресонът не само заглажда бръчките, но и подобрява цвета на кожата.

Жените, които са участвали в изследването, са били на възраст между 23 и 58 години. Те са били подложени на анализ на кожата, който стига под повърхността ѝ и се фокусира върху бръчките, текстурата (баланса между мазни и сухи области), порите, UV петната, кафявите петна, червените зони и порфирини (нивата на бактерии по кожата).

Снимка: Dreamstime

Резултатите от изследването са изключително положителни, а именно:

• 10 от 11 доброволки виждат подобрение в кожата си

• 7 от 11 наблюдават изглаждане на бръчките си

• 8 от 11 наблюдават подобряване на текстурата на кожата

• 9 от 11 наблюдават стесняване на порите

• 5 от 11 наблюдават успокояване на зачервяванията

• 8 от 11 виждат подобряване на нивата на порфирини

• 5 от 11 наблюдават избледняване на кафявите петна

• 3 от 11 наблюдават избледняване на своите UV петна

По-голямата част от жените съобщават също, че имат повишени нива на енергия след консумацията на кресон като по време на изследването доброволките не са правили никакви други промени в обичайното си ежедневие и рутина на разкрасяване.

Дамите са хапвали растението по няколко пъти на ден - в салати, сандвичи, в шейкове, в тестени изделия, но винаги в свеж вид.

Д-р Сара Шенкер, водещ диетолог и ръководител на изследването, заявява: "Кресонът е богат източник на бета-каротин, който е необходим за борбата със свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките на кожата. В допълнение растението съдържа витамин E, който е важен за здравето на кожата."

Сара добавя: "Това проучване потвърждава, че начинът на хранене е важен аспект от красотата на един човек. Яденето на много растителни храни, включително кресон, може не само да ви помогне да забавите стареенето на кожата си, но и на целия си организъм."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Юрууууш ( преди 10 години )
У наше село расте на сметището. За особено напористи лелки ще бъде с намаление и работна среща с ползвали го римлянки за обмяна на мнения!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар