IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Преработените храни убиват добрите бактерии в червата

24 юни 2013 08 00

За добро здраве човек трябва да консумира повече пробиотични храни

Маринованите зеленчуци са добри за червата; Снимка: Dreamstime

Маринованите зеленчуци са добри за червата; Снимка: Dreamstime

Най-общо казано съществуват два типа бактерии – едните са „добри“, а другите „лоши“. Добрите действат като естествена защита на организма и осигуряват необходимия баланс в тялото на човек. Лошите от своя страна атакуват организма и причиняват редица здравословни проблеми. От началото на новия век учени се заели с по-обстойното изследване на видовете бактерии, обитаващи червата.

Микробиолозите открили, че 90% от тялото на човека е съставено от бактерии. Девет от всеки десет клетки в организма принадлежат към определени микробни видове. Тази информация може да промени изцяло разбирането на хората за здравето и неговата връзка с микробите. Повечето микроби поддържат човешкия организъм здрав и в добро състояние.

Може би най-важната им функция е свързана със здравето на чревната стена. Средно около 60 тона храна преминават през стомашно-чревния тракт на всеки един човек. Знае се, че бактериите в червата произвеждат важни витамини и съединения. Някои от тези съединения действат върху централната нервна система, забавяйки апетита и променяйки начина, по който се съхраняват мазнините.

Данните сочат, че детските тела имат по-малък брой бактерии, тъй като тяхната имунна система не е „програмирана“ да различава добрите от лошите бактерии. Експерти смятат, че това може да бъде причината за растящия брой алергии, астми и автоимунни заболявания при подрастващите. В развитите страни едно дете е приело средно между 10 и 20 курса антибиотици преди да навърши 18 години. Все още не се знае каква точно е вредата на антибиотиците върху червата, но се знае, че действието им оказва негативно влияние.

Подходящата диета трябва да включва пробиотици и пребиотици. Пробиотиците са това, което може да намерите във ферментиралите храни като кисело зеле, сирене, кисело мляко, хляб, оцет, соев сос, туршия и бира. За съжаление, голяма част от храните са стерилизирани, като по този начин голяма част от полезните бактерии са премахнати. Една от малкото храни, която може да намерите в магазина и която съдържа живи бактерии, е киселото мляко.

„Западните“ диети съдържат рафинирани въглехидрати, високо преработени храни и недостиг на зеленчуци. Големият проблем при масовите храни е, че те се абсорбират лесно, но не съдържат необходимите полезни микроби, поддържащи в добро състояние стомашно-чревния тракт. Оказва се, че един от ключовите фактори за отлично здраве е процесът на ферментация в дебелото черво. Експертите са категорични, че голяма част от хранителните проблеми на хората се дължат именно на липсата на полезни бактерии в преработените храни. Западният тип хранене може да предизвика сериозен дисбаланс, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари