IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разпознаете нездравословната от полезната храна?

25 юни 2013 06 00

Не всички вредни храни са очевидно такива

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За някои храни просто се знае, че са нездравословни и макар да са вкусни, човек може само да си навреди, като ги консумира. Няма как шоколадовите бисквити или чипсът, който оцветява пръстите ви, да бъдат здравословни. За съжаление, не всички храни толкова очевидно „крещят", че са вредни. Понякога са нужни доста знания по темата, за да може човек да определи коя храна наистина си струва. Сравняването на здравословната и нездравословната храна означава четене и разбиране на етикетите на продуктите, тяхната хранителна стойност, съставки и начин на приготвяне.

Ето стъпките, които ще ви помогнат да разберете дали една храна е здравословна:

1. Прочетете етикета за хранителна стойност от горе до долу.

2. Вижте колко калории са обозначени на порция и колко от тях са от мазнини. Обикновено нездравословната храна предоставя голям брой калории на порция, като по-голяма част от тях идват от мазнините. Здравословната храна има ниско съдържание на калории и особено тези с източник мазнини. Хипотетично, ако приемате по 2000 калории на ден, трябва да консумирате по по-малко от 65 грама мазнини на ден.

3. Анализирайте видовете мазнини, които съдържа продуктът. Нездравословната храна е богата на лошите видове мазнини – транс и наситени. Препоръчва се до 10% от общото количество калории да идва от наситените мазнини. Здравословните храни не съдържат изобщо или минимално количество транс и наситени мазнини.

4. Разберете какво количество холестерол и натрий се съдържа в храната. При дневен прием от 2000 калории трябва да консумирате по-малко от 300 милиграма холестерол и 2400 милиграма натрий. Колкото по-голямо количество от тези вещества има в храната, толкова по-нездравословна е тя.

5. Прочетете какъв процент фибри, витамин C, витамин A, калций и желязо се съдържа в хранителния продукт. Както знаем, тези вещества са много полезни и трябва да се съдържат в полезната храна. Ако въобще ги няма в даден продукт или са в много малко количество, значи той определено е вреден. Една храна е богата на хранителни вещества, ако осигурява най-малко 20 на сто от препоръчителната дневна стойност от тях.

6. Помислете за общото съдържание на хранителните вещества в определена храна (фибри, калций, желязо и витамини A и C). Не е задължително здравословната храна да е с високо съдържание на всички полезни вещества. Портокалът, например, осигурява 130% от дневната доза витамин C, но само 2% от дневната доза на витамин A и желязо.

7. Потърсете колко захар се съдържа в даден продукт. Плодовете имат естествена захар, докато нездравословните храни имат добавена захар. Тя често е вписана с различни термини като: захар, високо-фруктозен сироп от царевица, царевичен сироп, малтоза, глюкоза, захароза, мед и кленов сироп. Внимавайте и с изкуствените подсладители като аспартама, които са наистина вредни.

8. Забележете поредността в съставките на продукта. Обикновено те са подредени в нисходящ ред по количество. Така че, ако видите захар, сол или мазнини като една от първите съставки, значи това е една от основните съставки в продукта. В нездравословната храна се съдържат и трите гореизброени съставки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари