IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Мърморковците трябва да ядат спанак

11 юли 2013 13 30

Как храните могат да се справят с малките здравословни проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Възможно ли е дребните здравословни проблеми всъщност да показват, че организмът има дефицит от нещо? Може би тялото се опитва да ви каже кои витамини и минерали му липсват?

Например, знаете ли, че бананите са с толкова високо съдържание на калий, че ще ви помогнат да се справите с отока на глезените си. Калият помага за регулиране на водния баланс на организма, а ниският прием на калий, особено когато се комбинира с твърде много солени храни, може да допринесе за високо кръвно налягане (и задържане на излишна вода).

Малките ранички около устата може да посочват дефицит на витамин B2 - хранително вещество, което е от съществено значение за клетъчното производство и растеж. Без него организмът не може да поднови кожата и лигавиците. Този витамин също е необходим за преработката на храната в енергия. Ето защо липсата на B2 може да ви донесе умора и мигрена.

Хората, които консумират повече млечни продукти, вероятно нямат липса на B2, тъй като само една чаша от 250 мл прясно мляко дневно, осигурява необходимото количество от този витамин.

Говеждите и агнешките пържоли са отличен източник на цинк. Заниженият прием на цинк може да повлияе на усещането за вкус. В изследване, проведено в Университета на Ълстър, включващо 387 души, тези, които имали по-ниски нива на цинк в техните червени кръвни телца, са изпитвали затруднение да откриват солени вкусове.

Това може да се дължи на факта, че цинкът е необходим за производството на слюнчените ензими и за развитие и поддръжка на апетита като цяло. Други признаци на дефицит на цинк могат да включват по-чести инфекции като настинки и грип, както и забавено зарастване на рани, вероятно защото този елемент има жизнено важна роля за функционирането на имунната система.

Тийнейджърите са най-изложени на риск от занижен прием на цинк, тъй като все по-масово не консумират червено месо. Други източници на цинк са ядките, особено кашуто и фъстъците, както и пълнозърнестите храни.

Честите стомашни разстройства могат да се дължат на липса на витамин A. Жените по-рядко страдат от подобни проблеми, тъй като са по-склонни да ядат повече моркови и зелени салати, съдържащи витамин A.

Ако постоянно се чувствате ядосани, може да имате недостиг на желязо. В този случай се препоръчва да ядете богати на желязо храни като яйца и спанак.

Бледата кожа и лошата концентрация също могат да са признаци на недостиг на желязо, поради намалените нива на кислород в мозъка. Желязото е основният компонент на червените кръвни клетки, който им позволява да поемат кислород и да го транспортират в организма. 30 на сто от тийнейджърките и 17 на сто от жените са засегнати от ниските нива на желязо. В този случай трябва да се консумира повече червено месо, ядки и бобови растения.

Болките в костите може да са признак на тежък, дългосрочен недостиг на витамин D. Слабост и умора също могат да показват подобен дефицит. Ниските нива на този витамин се появяват във всички възрастови групи. Витамин D помага за регулиране на елементите калций и фосфор, които са от жизненоважно значение за развитието и поддържането на костите и мускулите.

Освен че поддържа костите силни, този витамин е важен и за имунната система и закрилата от рак. За да нямате подобен недостиг, яжте по две порции седмично мазни риби – пресни или консервирани (сьомга, сардини).

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 11 години )
Да,по-добре разнообразна храна в рамките на възможното от колкото разнообразен гардероб.Зимата пак наблягайте повече на храната отколкото на отоплението.Не правете компромис обаче с топлото облекло при студове.При възможност поохарчете се за качествени и по големи очила за да защитите очите си от UV излъчването което може да ви поболее очите.Шапката с широка периферия или поне с голяма козирка също са допълнително ниво на защита.За прекомерното печене и опасноста от кожен рак има написани много статии.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар