IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кои сирена са полезни и кои не?

7 август 2013 08 30

Сиренето може да бъде част от здравословния хранителен план, но в умерени количества

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Видовете сирена са много, като всяко е подходящо за различни ястия и в различни комбинации. Всички сирена съдържат определено количество наситени мазнини. Обикновено сиренето не се определя като здравословна храна, макар че и това би могло да се каже, стига консумацията му да бъде в умерени количества. Хранителната стойност на сиренето включва някои от плюсовете на млякото - калций, протеини, фосфор, витамин А, витамин В и цинк.

Следвайки взаимовръзката между млякото и сиренето, следва, че козе сирената са по-здравословният вариант, в сравнение с краве сирената. Съставът на козе млякото се доближава най-много до майчиното мляко, което прави неговите мастните глобули по-лесно смилаеми за организма. Всеки вид мляко съдържа триптофан, от който тялото произвежда серотонинът – отговорен за благополучието, здравословния сън и повишеното настроение.

Най-здравословните видове сирена:

1. Сирене котидж. То съдържа едни от най-ниските нива на наситени мазнини. Най-добре консумирайте разновидности с по-малко количество на сол, тъй като някои видове котидж сирене имат високо съдържание на натрий.

2. Сирене кварк. То е друга форма на ненаситено с мазнини сирене, което също така има по-ниско съдържание на сол от сиренето котидж.

3. Рикота. Обикновено рикота се смята за едно от най-здравословните видове сирена, тъй като има ниско съдържание на мазнини.

4. Пармезан. По-високите класове пармезан минават определени тестове за качество. Те са едни от сирената с най-ниско количество мазнини, дължащо се на процесите, използвани при производството му.

5. Сирене фета. То се произвежда от козе или овче мляко, което го прави една от най-здравословните алтернативи.

6. Халуми. Сиренето произхожда от Кипър и се прави от козе или овче мляко. Някои съвременни производители правят халуми и от краве мляко, затова следете добре етикетите, за да се радвате на най-доброто качество.

7. Бри и моцарела. Тези два вида сирена също са подходящ избор, тъй като отново съдържат много малко мазнини.

Най-вредните видове сирена:

1. Крема сирене. То съдържа най-много мазнини.

2. Чедър. Някои разновидности на сирене чедър съдържат 40% наситени мазнини. Гауда също попада в списъка със сирената, които трябва да бъдат избягвани.

Съветите на диетолози и специалисти е, че не трябва да изключвате напълно консумацията на сирене. Когато неговият прием е умерен и разумен, той може да бъде добавка към един пълен здравословен режим.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

сиренар ( преди 11 години )
А къде забравихте за нашето най-хубаво в целия свят бяло саламурено краве сирене? Или "фета" ви звучи по-хубаво?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар