IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неприятната истина за замразения йогурт

21 август 2013 14 30

Произлиза от кисело мляко и има плодове, но това не го прави здравословна храна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

По принцип замразеният йогурт трябва да включва подквасено кисело мляко и полезни бактерии, но истината изобщо не се доближава до тази дефиниция. Действителността показва, че продуктите на много марки, предлагащи замразен йогурт, съдържат по-скоро трудни за произнасяне съставки и захар. Според експерти хората не трябва да бъркат йогурта с киселото мляко и да очакват двете неща да имат сходен състав. По-скоро може да се каже, че замразеният йогурт не е алтернатива на киселото мляко, а на сладоледа.

Някои видове замразен йогурт съдържат както изкуствени, така и естествени съставки. В първия случай те са химически, а във втория се извличат някъде от природата. Например, не е задължително плодовият вкус на боровинки да дойде от самия плод. Понякога тези аромати могат да се извлекат от жлезите на бобър, намиращи се в неговия перинеума.

Специалисти предупреждават, че добавянето на неестествени съставки може да направи храната потенциално вредна. Фактът, че някои съставки не са доказани като опасни, не означава, че не може да бъдат такива. 

Често в дългите списъци със съставки, пълни с добавки и изкуствени овкусители, попадат захарта и натрият. Захарта може да бъде изписана по много начини: фруктоза, декстроза, царевичен сироп, полидекстроза, чиста тръстикова захар и други.

Освен за самия замразен йогурт, трябва да помислите и за топинга към него. Ето кои са най-вредните и най-добрите варианти:

1. Пресни плодове. Стига плодовете да не са били натопявани в сироп, те са чудесен избор за добавка към замразения йогурт. В една супена лъжица пресни плодове има не повече от 10 калории. Сушените плодове например, са източник на повече калории.

2. Бонбони. Те не са препоръчителни, тъй като са богати на захар и мазнини. Това, което може да си позволите, е тъмен шоколад, но в малки количества.

3. Бисквити. Цели или натрошени отгоре – най-вероятно ще ви струват от 30 до 50 калории.

4. Сосове. В тях се съдържа голямо количество захар, затова е по-добре да се избягват. Дори медът, който съдържа полезни съставки, е допълнителен източник на захар.

5. Ядки. Освен полезни, ядките могат да бъдат и богати на мазнини и калории. Затова по-добре се спрете на видовете с най-ниско съдържание на калории. Това са: бадеми, кашу и шам фастък.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари